Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkien on nyt osallistuttava talkoisiin

Mielipide
 
Oili Liimatainen

Onpa mielenkiintoista seurata tätä keskustelua, jossa ammattiyhdistysliikettä ja palkansaajia syyllistetään siitä, että he eivät ole valmiita luopumaan saavutetuista eduistaan.

Kun vienti ei vedä ja talous on kuralla, syyllisiä eivät suinkaan ole työntekijät, jotka pääsääntöisesti tekevät työnsä hyvin. Sen sijaan yritysjohtajat ovat hoitaneet työnsä huonosti. Ei ole oltu ajan hermolla eikä ole panostettu riittävästi yritysten kehittämiseen ja uusien houkuttelevien vientituotteiden luomiseen.

Enpä ole huomannut, että huonoon taloustilanteeseen osasyylliset yritysjohtajat olisivat valmiita luopumaan saavutetuista eduistaan. Eikä hallitus ole heitä siihen painostanutkaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sentään viittasi tähän asiaan puheessaan keskiviikkoiltana, kun hän toivoi yrittäjiltä isänmaallisuutta. Tämä kuitenkin kuulosti vienolta toivomukselta verrattuna palkansaajiin kohdistettuun painostukseen.

Suomalaisille oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoinen kohtelu ovat tärkeitä asioita. Nykytilanteessa näistä ei näy jälkeäkään. Maksumiehiksi aiotaan nyt panna pienipalkkaiset naiset, joilla ei ole mitään päätösvaltaa talousasioissa.

Oikeudenmukaisempaa olisi käyttää keinoja, jotka kohdistuvat kaikkiin kansalaisiin tasapuolisesti. Ansiotulo- ja pääomatuloverotuksen kiristäminen tuskin aiheuttaisi nykyisen kaltaista vastarintaa. Yleiseen oikeustajuun ei myöskään mahdu, että työpaikkojen siirrosta ulkomaille päättäneet palkitaan aina tavalla tai toisella.

Tässäpä idea hallituksen käyttöön: säädetään rangaistusmaksu työpaikkojen siirrolle pois Suomesta. Maksu voisi olla esimerkiksi yksi prosentti johtajien palkkioista siirrettyä työpaikkaa kohden. Jos työpaikkoja lähtee yli sata, jatketaan vain reilusti maksuaikaa seuraavalle vuodelle. Kai sitä pakottavaa lainsäädäntöä voisi tähänkin käyttää? Vai ovatko suurituloiset kaiken pakottavan ulkopuolella?

Oili Liimatainen
mikrobiologi, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat