Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tartuntatautien torjuntaa on tehostettava

Mielipide
 
Taneli Puumalainen Mika Salminen

Euroopan unionin jäsenmaihin on saapunut viime viikkoina poikkeuksellisen paljon kriisi- ja konfliktialueilta liikkeelle lähteneitä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Turvallisuuden lisäksi näiden ihmisten terveys voi olla vakavasti uhattuna.

Konfliktialueilla terveydenhuolto ei yleensä toimi ja rokotukset jäävät saamatta. Ilman hoitoa monet tartuntataudit leviävät tehokkaasti. Syyrian ja Ukrainan poliotapaukset ovat tästä valitettavia esimerkkejä.

Berliinissä rokottamattomasta henkilöstä alkunsa saaneessa tuhkarokkoepidemiassa on tähän mennessä sairastunut jo yli 1 700 ihmistä. Sairaalahoidossa heistä on ollut satoja, ja ainakin yksi lapsi on kuollut. Epidemia olisi voitu välttää rokotteella, jonka annos maksaa muutamia euroja.

Suomessa on hyvä valmius suojautua tartuntataudeilta. Silti meidänkin on varauduttava kansainvälisen liikkuvuuden tuomiin uusiin haasteisiin.

Tavoitteena tulee olla sekä yksilöiden että yhteiskunnan terveysturvallisuuden varmistaminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2009 antama ohje pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden infektio-ongelmien ehkäisystä painottaa tautien varhaista seulontaa ja hoitoa. Lisäksi kaikkien maahamme pidemmäksi aikaa tai kriisialueilta saapuvien rokotussuojan tarkistus ja täydentäminen tarvittaessa esimerkiksi polio- ja tuhkarokkorokotteilla on nykytilanteessa erityisen tärkeää.

Kunnat ovat vastuussa tartuntatautien torjunnasta omalla alueellaan. Sekä kuntien että vastaanottokeskusten resursseja ja yhteistoimintaa tulisi nyt lisätä, jotta maahamme saapuvien väestöryhmien tartuntatautien torjunta turvataan.

Tutkimusten mukaan tartuntatautien ehkäisy ja varhainen hoito on selvästi halvempaa kuin tämän epäonnistumisesta seuraava epidemioiden selvittely ja hoitaminen.

Kattavasti saatavilla olevat rokotukset sekä tautitapausten nopea tunnistus ja leviämistä ehkäisevä hoito ovat meidän kaikkien yhteinen etu.

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
Mika Salminen
johtaja, infektiotautien osasto
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat