Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret palkat luovat talouskasvua

Mielipide
 
Jyrki Patomäki

Koska nykyisen taantuman aikana on maksettu ennätyksellisen suuria osinkoja, panostus innovaatioihin on jäänyt liian vähälle. Jussi Ala-Välkkilän mukaan (HS Mielipide 14. 9.) tästä kilpailukykyämme eniten heikentävästä asiasta ei keskustella lainkaan.

Tuottavuuden kasvun keskeinen moottori ovat olleet itse kehitetyt ja muualta kopioidut paremmat menetelmät, laitteet ja materiaalit – siis innovaatiot. Siihenhän on perustunut niin Kiinan, Intian kuin muidenkin vaurastuneiden kehitysmaiden talouskasvu, eikä suinkaan yksinomaan halpatyövoiman raatamiseen.

Siksi keinot, jotka houkuttelevat tai suorastaan pakottavat ottamaan käyttöön innovaatioita, ovat kullanarvoisia. Niin paradoksaaliselta kuin kuulostaakin, työvoimakustannusten nousu saa etsimään innovaatioita.

Palkkojen alentaminen tuskin tuo edes tilapäistä helpotusta. Päinvastoin sellainen auttaa säilyttämään entiset menetelmät ja toimintatavat, mikä on ongelmiemme perussyy.

Jos teemme kuten ennenkin, me tosiasiassa taannumme, koska silloin häviämme uudistuskykyisille kilpailijoillemme.

Vaikka onnistuneet innovaatiot pääsääntöisesti karsivat työpaikkoja, yritysten voitot kasvavat. Tätä kautta koko yhteiskunta vaurastuu, mikä parantaa ihmisten ostovoimaa ja tuo sen jälkeen korvaavia työpaikkoja varsinkin palveluihin.

Jyrki Patomäki
Heinola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat