Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluissa pitäisi painottaa tiedon soveltamista

Mielipide
 
Timo Ahvenainen

Koulutuksen arviointikeskuksen erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen tarjosi valtakunnallisia päättökokeita ja tuntityöskentelyn merkityksen vähentämistä arvioinnissa ratkaisuina HS:n kysymykseen poikien koulumenestyksen parantamisesta (Kotimaa 7. 9.). Tällainen ratkaisu veisi koulutusjärjestelmäämme vuosikymmeniä taaksepäin.

Jos opiskelussa tähdätään ensisijaisesti kokeissa menestymiseen, saadaan nuoria, jotka ovat asiantuntijoita kokeisiin vastaamisessa. Tällöin näennäisesti hyvien oppimistulosten takaa paljastuukin vain elotonta tietoa, jota ei osata soveltaa käytännön tilanteissa. Missään ammatissa työtehtävänä ei kuitenkaan ole vastata koekysymyksiin.

Koulun tavoitteena on kasvattaa lapsista ja nuorista aikuisia, jotka kykenevät kantamaan vastuuta itsestään ja yhteisistä asioista arjessa, työelämässä ja yhteiskunnassa. Tässä tarvittavaa osaamista – tiedonhankintaa, kriittistä ajattelua, vuorovaikutustaitoja ja opittujen tietojen luovaa soveltamista – harjoitellaan nimenomaan tuntityöskentelyssä.

Arvioinnissa pitäisi painottaa nykyistä vähemmän lyhytkestoiseen muistiin ulkoa opeteltuja koevastauksia ja enemmän oppitunnilla soveltavissa tehtävissä osoitettavaa opiskeltavan aineksen todellista ymmärrystä.

Timo Ahvenainen
opettaja, Kuhmo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat