Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me nuoret arvostamme työelämän joustavuutta

Mielipide
 
Henna Hirvonen

Ay-liike jakaa jälleen rankasti mielipiteitä. Ei ensimmäistä, eikä todellakaan viimeistä kertaa.

Tällä kertaa vastakkainasettelu alkoi, kun yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat noin kuukausi sitten. Hallitus teki kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi oman esityksensä, jota palkansaajat eivät hyväksyneet. Siksi ne järjestivät eilen perjantaina yhteisen mielenilmauksen, joka syventää vastakkainasettelua entisestään. Syyttävät sormet on nostettu, ja ay-liikettä ollaan asettelemassa giljotiiniin.

Nuorena korkeakouluopiskelijana ja akavalaisena olen seurannut käytyä keskustelua ristiriitaisin tuntein. Suomen huolestuttava talouden tila on todellista, ja jatkuva velkaantuminen koituu meidän nuoren sukupolvemme kohtaloksi, ellei jotain tehdä nyt.

Nykyinen hallitus on osoittanut kykynsä tehdä isoja ja kipeitä päätöksiä talouden korjaamiseksi. Yksipuolinen ja pakottava sanelukulttuuri, jossa suurimmat häviäjät ovat jo nyt työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevat palkansaajat, on kuitenkin täysin väärä ja lyhytkatseinen keino. Millainen kuva nuorille halutaan antaa työnteon kannattavuudesta, kun kaikista ei voi tulla yrittäjiä, korkeakoulutusta ei haluta tukea ja pienipalkkaisten alojen työntekijöihin kohdistuu tämän pakottavan lainsäädännön pahin isku?

Me nuoret haluamme työelämältä sukupolvien välistä tasa-arvoa. Kaikista 1960-luvulla saavutetuista eduista ei ole enää tarvetta pitää kiinni.

Me nuoret arvostamme yhdessä sopimista ja joustavuutta. Aidossa keskustelevassa työkulttuurissa joustavat niin työnantaja kuin työntekijätkin.

Nuorten ja korkeasti koulutettujen asenteet ja arvot työtä kohtaan ovat muuttuneet niin, että työn mielekkyys ja joustavuus nähdään urapolkuja suunniteltaessa tärkeämpinä asioina.

Me haluamme tehdä koulutustamme ja osaamistamme vastaavaa työtä. Me haluamme kehittää itseämme ja vaihtaa työnantajaa ehkä useammin kuin kerran.

Pirstaloituneet työurat ovat nuorelle sukupolvelle nykypäivää, ja olemme niihin sopeutuvaisia. Siksi haluamme, että ammattiyhdistysliike, samanlaisena yhtenä rintamana kuin perjantain suurmielenosoituksessa, ajaisi työaikalainsäädännön, työttömyysturvan ja työelämän kehittämistä nykypäivään soveltuvaksi.

Kolmikantaiselle sopimiselle on vielä paikkansa tässä yhteiskunnassa. Työmarkkinajärjestöjen on aika uudistua, sillä valtiovalta uudistuu joka neljäs vuosi.

Akava ja STTK ovat valmiita palaamaan neuvottelupöytään. Toivokaamme, että Hakaniemi ja Eteläranta seuraavat esimerkkiä. On muutoksen aika, ja se muutos ei tapahdu vain torilla huutelemalla eikä sanomalla ensimmäisenä kaikkeen ei.

Henna Hirvonen
puheenjohtaja
Akavan opiskelijat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat