Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purkaminen poistaisi vain padon

Mielipide
 

Pääkirjoituksessa (HS 16. 9.) käsiteltiin tekemääni valtuustoaloitetta Vanhankaupunginkosken voimalaitospadon purkamiseksi.

On totta, että luonto- ja kulttuuriarvot asettuvat vastakkain, kun kaavaillaan vanhan ja teollisuushistorian kannalta kiinnostavan rakenteen purkamista, jotta vaelluskalat pääsisivät nousemaan jokeen esteettömästi. Historiasta pitäisi tinkiä, että kaloille syntyisi lisää elin- ja lisääntymisalueita.

Kirjoituksessa oli kuitenkin pari kohtaa, jotka vaativat täsmentämistä.

Virkamiesvalmistelussa teollisuushistorialle koituvaa vahinkoa on korostettu liiankin kanssa, ja sama kertautui myös pääkirjoituksessa, jossa oletettiin, että purkaminen tärvelisi historiallisesti arvokkaan koskimiljöön.

Kyse on todellisuudessa siitä, että purkaminen palauttaisi historiallisesti arvokkaan koskimiljöön. Nykyisen 1990-luvulla rakennetun keinotekoisen kalaportaan sijasta saisimme lähes kilometrin pituisen kosken. Sen saman, jonka äärelle Helsinki perustettiin.

Nyt olemassa olevassa historiallisessa miljöössä tapahtuisi vain kaksi muutosta: osa vanhasta patoseinämästä toki purettaisiin, mutta kaikki muu jäisi ennalleen. Toinen muutos olisi se, että padon yläpuolinen suvanto muuttuisi koskeksi. Se ei välttämättä koituisi alueen tappioksi. Matkailijat katsovat usein mieluimmin virtaavaa kuin seisovaa vettä.

Pääkirjoituksessa esitettiin myös, että padon purkaminen heijastuisi aina Pitkäkoskelle saakka. Se on sekä teoriassa että käytännössä täysin mahdotonta. Vanhankaupunginkosken ja Pitkäkosken välissä on peräti kaksi koskea, Ruutinkoski ja Niskakoski, jotka takaavat sen, että niiden yläpuolella virtaavan Pitkäkosken vedenkorkeus ei mitenkään voi muuttua, vaikka padon purkamisen lisäksi myös merenpintaa laskettaisiin seitsemän metriä.

Jos pato räjäytettäisiin dynamiitilla nyt viikonloppuna, Pikkukosken uimapaikan vedenkorkeus laskisi jonkin verran.

Itse pidän uimapaikan säilymistä tärkeänä, ja siksi kannatan mallia, jossa Pikkukosken alue jätetään nykyiselleen alapuolelle rakennettavalla luonnonmukaisella pohjapadolla.

Toteutus on helppoa ja halpaa: tarvitaan vain suunnitelma, kiviä ja kaivuri.

Jukka Relander
aloitteen tekijä, kaupunginvaltuutettu (vihr), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat