Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkaukset uhkaavat yliopiston ydintehtäviä

Mielipide
 
Elina Jokinen

Helsingin Sanomat kertoi (17. 9.) Helsingin yliopiston poikkeuksellisen suurista yt-neuvotteluista: hallitusohjelman rahoitusleikkauksien vuoksi 1 200 työntekijää on vaarassa menettää työpaikkansa.

Samansuuntaisen viestin sai myös Jyväskylän yliopiston henkilökunta: yliopiston hallitus päätti, että edessä on nopeassa aikataulussa toteutettava, perusteellinen "toimintarakenteen tarkastelu", jossa yliopiston palvelut organisoidaan tukemaan yliopiston ydintehtäviä.

Kun tehdään poikkeuksellisen suuria koulutuspoliittisia leikkauksia, olisi tärkeää pohtia, onko meillä todella jaettu ja arvoiltaan punnittu käsitys yliopiston ydintehtävästä. Mitä "yliopiston ydintehtävän tukeminen" käytännössä tarkoittaa?

Yliopistolain mukaan yliopiston kolme perustehtävää ovat tutkimus, siihen perustuva opetus sekä yhteiskunnallinen vuorovaikutus, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti, että tieteen velvollisuus on "parantaa maailmaa".

On vaarallista uskotella, että esimerkiksi hallintohenkilöstön vähentäminen tai opetuksesta säästäminen ei vaikuttaisi "tieteen ytimeen". Tieteen autonomia ei ole yksin tutkijoiden varassa: esimerkiksi hallinto- ja palvelulaitosten henkilöstöä tarvitaan riittävästi, jotta tieteentekijöillä olisi edes periaatteellinen mahdollisuus tutkia, opettaa ja vaikuttaa.

Opetuksesta säästäminen taas on lyhytnäköistä, sillä opiskelijoissa on suomalaisen tieteen tulevaisuus. Asiantuntijaksi kehittyminen edellyttää mahdollisuuden harjoitella ajattelun, tutkimuksenteon ja viestinnän taitoja ohjatusti.

Kokemukseni mukaan vaikuttava opetus vaatii riittävästi aikaa ja se perustuu aitoon vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen opettajan ja opiskelijoiden välillä.

Haluan uskoa, että tieteen ytimessä on omaehtoinen, uutta luova ajattelu. Tiedemaailmassa on pitkään hellitty sellaista ajatusta, että tämä ydin ja sitä myöten tiedeyhteisön toimintatavat, arvot ja normit olisivat muusta yhteiskunnasta – ja erityisesti markkinavoimista – riippumattomia. Ehkä juuri tämän tutkimustyöhön liittyvän mielikuvan vuoksi tiedeyhteisön ulkopuolisten on helppo sivuuttaa huolestuneiden professorien, kuten Janne Saarikiven, Jaakko Hämeen-Anttilan ja Alf Rehnin, ja muiden tutkijoiden puheenvuorot eliitin aiheettomana valituksena – kenelläpä ei nykyisessä tilanteessa olisi vaikeaa.

Tapaan koulutustyössäni paljon eri alojen jatko-opiskelijoita. Törmään toistuvasti siihen, että usein tutkijan uran kannalta on suotavampaa tutkia "sitä mitä annetaan" kuin edetä oman, epävarman mutta aidosti uusien kysymyksien ja uuden tiedon äärelle johtavan intuition varassa. Kirjoittamisohjeiden sijaan tulevat tutkijat kaipaavatkin rohkaisua tärkeäksi kokemiensa aiheiden ja vaikeiden kysymysten tutkimiseen ja luottamusta oman ajattelunsa voimaan.

Tieteen autonomia ei ole itsestäänselvyys. Tämän vuoksi yliopiston ydintehtävän toteuttamisesta ja tieteen tekemisen edellytyksistä tulisi käydä perusteellista arvokeskustelua ennen leikkauspäätöksiä.

Elina Jokinen
filosofian tohtori, tutkija ja kirjoitusviestinnän yliopistonopettaja
Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat