Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorokauden mittainen lakko oli kohtuuton

Mielipide
 
Nina Pärssinen

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa "Sopimisen tie olisi edelleen parempi" (HS 18. 9.) ymmärrettiin niiden SAK:n liittojen toimintaa, jotka poliittisen mielenilmaisun sijaan päättivät lakkoilla saman tien koko vuorokauden.

Lehden mukaan "prosessiteollisuudessa sen vielä ymmärtää: esimerkiksi paperitehtailla kestää helposti yli vuorokauden ennen kuin tuotantoprosessi saadaan ajetuksi hallitusti alas ja nostetuksi taas ylös niin, että lopputulos on tasalaatuista".

Metsäteollisuuden näkökulmasta ymmärrys on outoa.

Paperiliiton ja Puuliiton päätös 24 tunnin lakosta oli täysin perusteeton. Minkä vuoksi kahden tunnin mielenilmaus maan hallitusta vastaan vaati tehtaiden sulkemisen päiväksi?

Prosessiteollisuudessa päivän lakko vaikuttaa käytännössä tuotantoon jopa kolmen päivän ajan. Metsäteollisuudelle ja Suomen viennille aiheutettiin useiden kymmenien miljoonien eurojen vahingot.

Muussa prosessiteollisuudessa ei vastaavia koko toimialaa koskevia ja kaikki tehtaat sulkevia järjestöpäätöksiä tehty, vaan päätösvalta jätettiin paikallisille ammattiosastoille. Teknologiateollisuuden aloilla lakossa oli alle kymmenen prosenttia alan henkilöstöstä ja yleensä kovin lakkoherkässä elintarviketeollisuudessa noin kolmannes työntekijöistä. Kemian alan teollisuudessa prosesseja ei pysäytetty eikä koneita ajettu alas mielenilmaisun takia.

Metsäteollisuudessa on kymmenen viime vuoden aikana koettu raju rakennemuutos. Suomessa on viime vuosina tehty myös paljon hyvää työtä alan uudistamiseksi.

Kohtuuden rajat ylittänyt poliittinen lakko vahingoitti yhteisen työn tuloksia.

Pääkirjoituksen lopussa aivan oikein arvioitiin, että uusia investointeja voi olla turha Suomeen odottaa, jos yritysjohtajat ovat sitä mieltä, että maahan ei kannata investoida Suomen lakkomaineen vuoksi.

Toivottavasti vastedes Suomen etu olisi kaikilla johtava ajatus päätöksenteossa.

Nina Pärssinen
työmarkkinajohtaja
Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat