Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäilmaoireilun laajuus tulee selvittää

Mielipide
 
Tiina Tuomela

Vantaalla on juuri saatu kouluverkkoselvitys, jonka mukaan koulut ovat teknisesti kunnossa. Ristiriitaa herättää kuitenkin se, miksi useissa koulukiinteistöissä edelleen oireillaan. Keskusteluissa väläytellään epäilyä oireilun aitoudesta.

Huonon sisäilman aiheuttamat oireet ovat moninaisia: on silmä-, nuha- ja astmaoireita. Toistuvat korva-, poskiontelo- ja keuhkotulehdukset ovat erittäin yleisiä. Oireena voi olla myös väsymystä, outoa kuumeilua, niveloireita, päänsärkyä ja pahoinvointia. Lisäksi on aina muistettava sisäilman laadun pitkäaikais- ja myöhäisvaikutukset elimistön immunologiaan. On myös tärkeä muistaa, ettei herkistynytkään henkilö oireile oleskellessaan sisäilmaltaan laadukkaissa tiloissa.

Systemaattinen oirekysely on hyvä työkalu tilanteen kartoittamisessa. Oirekyselyllä saadaan luotettavaa tietoa kiinteistöjen tilanteesta. Tiedetään. että oireesta riippuen 10–20 prosentin oireilu on normaalia. Laajempi oireilu ei.

Tilanne pitää siis kartoittaa, vaikka riskinä on, että paljastuu jotain, mihin ei ole varaa. Säästöt ihmisten terveyden kustannuksella eivät ole kestävä ratkaisu.

Tiina Tuomela
lastentautien erikoislääkäri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat