Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purkamispäätöksessä ei tule hätiköidä

Mielipide
 
Sulo Tiainen

Vantaanjokisuun padon purkualoitteen laatijan ja ensimmäisen allekirjoittajan, valtuutettu Jukka Relanderin (vihr) mukaan Oulunkylän uimapaikka voidaan turvata pohjapadolla.

Jokunen päivä aiemmin kuultiin, että Helsingin kaupunginhallitus siirtää päätösehdotuksen valmisteluaan (tai sen keskeyttämisen) – mahdollisen purkamisen kaikkia seuraamuksia ei vielä tiedetä eikä osata ennakoida. Tällä tarkoitettaneen muun muassa padon rakentamisen jälkeen suvantojen pohjille kertynyttä sedimenttiä, sen mahdollisesti sisältämiä teollisuusperäisiä myrkkyjäämiä ja niiden vaikutuksia Vanhankaupunginlahteen. Vaikutusten tutkiminen vie aikaa.

Vantaanjokisuulla on toistamiseen meneillään liikuntaviraston ja kalastusalueen organisoima, lyhyempiaikainen nousukalatutkimus. Sen tulosten yhdensuuntaisuutta tai eriävyyttä halutaan vertailla kesällä ja syksyllä 2014 tehdyn, laajan nousukalatutkimuksen tuloksiin. Vuoden 2014 tutkimustulos oli rohkaiseva: meritaimenet selvittivät vaivatta itähaaran serpentiinikosken, ja nousumäärä oli suuri ja lisääntyvä.

Tarkentavaa tietoa saatiin keväällä 2015 tehdystä smolttitutkimuksesta, joka samalla osoitti joen särkikalakantojen runsauden.

Tietääkseni näiden kahden tutkimuksen raportit ja niiden tiivistelmät sekä Helsingin kalastusalueen kannanotto on lähetetty kaupunginhallituksen käyttöön. Uusi raportti valmistuu syksyn 2015 aikana.

Kaupunginhallituksen siirtopäätös on perusteltu: ei hätiköidä. Mielellään kuulisi julkisuudessa, miten kaupungin vesilaitos suhtautuu kriisiajan varavesipisteensä vaarantumiseen ja kaupunginmuseo mahdollisen purkamisen aiheuttamaan itähaaran kuiville jäämiseen sekä jokisuun pieteetillä kunnostetun miljöön muuttumiseen.

Joku insinööri voisi myös laskea, kuinka viettäväksi muodostuu pohjapadon ja puretun padon välinen jokiosuus – padon korkeus on silmin arvioiden viitisen metriä – ja mikä on veden virtausnopeus. Entä kuiluksi muuttuva jokiuoma, kestävätkö jokipenkereet? Kysymyksiä riittää.

Sulo Tiainen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat