Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston tehtävä on ymmärtää maailmaa

Mielipide
 
Anu Salmela

Niukkuuden varjolla yliopistoa ollaan muuttamassa yritykseksi. Turun yliopistossa tämä näkyy muun muassa Yliopisto talouden vauhdittajana -seminaarina, jossa muun muassa "keskustellaan yrittäjyyden merkityksestä tulevaisuuden yliopiston opetuksessa ja tutkimuksessa sekä niiden vaikuttavuudesta elinkeinoelämään ja Suomen talouteen ja kasvuun".

Yliopiston tehtävät ovat kuitenkin toisaalla: tutkimuksessa, tutkimukseen perustuvassa opetuksessa sekä yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus tarkoittaa ennen muuta kriittisen ajattelun opettamista. Yliopiston tehtävänä on tuottaa tutkimusta, joka läpivalaisee yhteiskuntaa ja kulttuuria ja joka tuo esiin yhteiskunnalliset kipu- ja epäkohdat. Siten se tarjoaa mahdollisuuden tehdä ja toimia toisin, muuttaa maailmaa ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Jotta yritykset voisivat tuottaa ja innovoida, on tiedettävä, mitä tuottaa. On siis ymmärrettävä maailmaa, ja juuri maailman ymmärtäminen on yliopiston tehtävä.

Varsinaisten tuotteiden keksiminen ja innovointi ovat elinkeinoelämän – eivät yliopiston – tehtäviä.

Yrittäjämäisyyden tuominen yliopistoon on osa käynnissä olevaa prosessia, jossa finanssitalouteen nojaavan talousjärjestelmän aiheuttamat riskit sosialisoidaan yksilöille tekemällä heistä oman elämänsä yrittäjiä ja iskostamalla heihin ajatus kunkin omissa käsissä olevista onnen avaimista. Avain ei kuitenkaan yksin riitä avaamaan onnen ovia – tarvitaan myös yhteensopiva lukko.

Anu Salmela
filosofian maisteri, kulttuurihistorian jatko-opiskelija, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat