Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous väistämättä riippuvainen koulutuksesta

Mielipide
 
Tom Berglund

Lehtorit Matti Rautiainen ja Olli-Pekka Moisio valittivat (HS Vieraskynä 19. 9.) sitä, että koulutuksesta on tehty talouden palvelija. Se, että koulutuksesta on tullut yhä tärkeämpi talouden kannalta, pitää suurin piirtein paikkansa. Kirjoittajat antavat myös ymmärtää, että tälle olisi toimivia vaihtoehtoja. Siinä he ovat valitettavan väärässä.

Syy on yksinkertainen. Osaamisesta tulee jatkuvasti yhä tärkeämpi edellytys sille, että ihminen pystyy hoitamaan hyödyllisiä tehtäviä yhteiskunnassamme. Tietotekniikka eliminoi vääjäämättä ne tehtävät, jotka perustuvat rutiinien toistamiseen. Ihmisten hoidettaviksi jäävät ne tehtävät, jotka vaativat luovuutta ja asioiden syvällisempää ymmärtämistä.

Tämä edellyttää oikeanlaista koulutusta. Ellei tällaista koulutusta ole tarjolla, maa jää jälkeen, ja ne tulot, joilla rahoitetaan kulttuuria ja muuta arvokasta, jäävät saamatta.

Koulutuksesta, joka antaa hyvän lähtökohdan maan nuorille osallistua aktiivisesti elinkeinoelämän toimintaan, tulee siis ajan mittaan yhä tärkeämpi talouden kilpailukyvyn edellytys. Myös ne arvot, joiden puolesta lehtorit argumentoivat, tulevat olemaan tästä riippuvaisia.

Tom Berglund
professori, Hanken

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat