Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset auttavat meitä arvoremontissamme

Mielipide
 
Iris Saloranta

"Jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa." Laulun sanat ja sävel nousivat mieleeni, kun seurasin pakolaiskysymyksiä käsitellyttä keskusteluohjelmaa.

Me suomalaiset saimme sotien jälkeen, yli 70 vuotta sitten, tarvittavaa kansainvälistäkin apua. Kiitollisena muistelen, miten lämpimiä olivat kaksi uuden uutukaista huopaa, joissa kummassakin oli kolme kirjainta: toisessa SPR, Suomen Punainen Risti, ja toisessa SRK, Sveitsin vastaava järjestö, Schweizerische Rote Kreuz. Sotaorpoja ja evakkoja autettiin yli kansallisuusrajojen. Vieläkin muistan sveitsiläisen sotakummini nimen, Max Wolf. Muistan myös sen ilon ja riemun, kun saimme lämpimiä, siistejä vaatteita ja jopa leluja sekä pelejä.

Nyt tuo sukupolveni arvokas kokemuksellinen tieto näyttäytyy myönteisenä suhtautumisena Suomeen tulleisiin pakolaisiin. Tuota ymmärtämykseksi kasvanutta tietoa tarvitaan. Suomen veroista kotimaata ei tänne pakenevilla turvapaikanhakijoilla ole. Mittasuhteetkin ovat erilaiset. Suomen sodanaikaista siirtolaisuuskysymystä ei siksi ehkä pitäisi verrata nykyiseen pakolaisongelmaan. Muistelen silti kiitollisena ja velvoittavanakin Johannes Virolaista, Veikko Vennamoa ja muita evakuoinnista vastanneita ihmisiä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ratkaisu luovuttaa omistamansa talo pakolaisten käyttöön oli minua puhutteleva teko. Vain hetken häivähti mielessäni ajatus, antaisinko tyhjillään olevan kaupunkiasuntoni myös tarjolle pakolaisasunnoksi. Jouduin karvaasti kohtaamaan omahyväisyyteni. Löysin selityksiä: Asunto on juuri remontoitu. Ja ehkei Lohjan seudulla ole tarvettakaan. Olkoon tyhjillään.

On niin helppo kääntää ajatukset pois ikävistä asioista.

Tervettä itsekkyyttä pitää toki vaalia. Ei lähimmäisiään voi eikä pidä rakastaa ja auttaa ennen kuin on oppinut hyväksymään itsensä. Oma henkinen hyvinvointi ja omasta mielen hyvinvoinnista kumpuava auttamistahto ja -työ seuraavat toistaan.

Lastensuojelutyövuosina opin asiakkailtani: hampaat irvessä ei voi rakastaa. Eikä taloudellinen hyvinvointi takaa vanhemmuuteen ja vastuullisuuteen kasvamista. Henkinen kasvu edellyttää arvojen puntarointia.

Arvokartoitusta ja toivoakseni myös arvoremonttia tehdään myös työmarkkinajärjestötasolla. Yllyttäjiä, ärsyttäjiä ja jarruttajia toki on. Enemmistö suomalaisista on kuitenkin valmis omaehtoisuuteen, solidaarisuuteen ja vapaaehtoiseen omista eduista tinkimiseen.

Ehkä tarvittiin tämä lama. Seitsemänkymmentä sotien jälkeistä, haasteellista ja voimaannuttavaa vuotta olivat ehkä eksyttäneet meidät. Omahyväisyys ja itsekkyys juurtuivat meihin lihavina vuosina. Aineellinen hyvinvointi ei aina tuo tullessaan hyvää ja tervettä arvomaailmaa.

Kotimaansa jättämään joutuneet, Suomeen tulevat pakolaiset auttanevat meitä nyt arvoremontissamme.

Iris Saloranta
Sysmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat