Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimukseen kohdistuvat säästöt myös mahdollisuus

Mielipide
 
Jussi Alho Solveig Roschier
Hallitus kohdistaa säästöjä korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin.

Hallituksen korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin kohdistamat budjettisäästöt ovat raju isku Suomen tutkimus- ja innovaatiojärjestelmälle. Ne ovat kuitenkin myös mahdollisuus laajentaa tieteen rahoituspohjaa.

Suomessa tehdään hyvää tutkimusta, jonka hyödyt ulottuvat valtionrajojen ulkopuolelle. Ei ole mitään syytä, miksi nykyistä isompaa osaa tieteen rahoituksesta ei voitaisi hankkia ulkomailta. Tähän asti ei ole vain aidosti tarvinnut.

Nyt säästöjen puristuksessa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa asetetaan kunnianhimoisia tavoitteita kansainvälisen rahoituksen lisäämiseksi. EU:n, ulkomaisten säätiöiden, yritysten ja järjestöjen, yksityishenkilöiden lahjoitusten sekä joukkorahoituksen mahdollisuudet käydään läpi. Tavoitteet tarvitsevat lujan perustan tutkija- ja tutkimushanketasolla, jos ne mielitään toteuttaa.

Rahaa saadaan vain, jos yksittäinen tutkija osaa ja haluaa viestiä tutkimuksensa hyödyt maailmalle. Ytimessä on harjaantuminen vuorovaikutukseen tutkimustulosten käyttäjien kanssa, yhdessä toimiminen. Tämä on monella tieteenalalla iso kulttuurinmuutos, joka ei tapahdu itsestään.

Tavoitteisiin pääseminen edellyttää, että tohtorikoulutus ja kansallinen rahoitus rohkaisevat tutkimuksen hyötyjen viestimiseen, vuorovaikutukseen ja vaikuttavuuteen. Tässä on parannettavaa.

Esimerkiksi säätiöt rahoittajina ja yliopistot tohtorikoulutuksen järjestäjinä ja rahoittajina käsittelevät vuosittain tuhansia tutkimussuunnitelmia, usein kysymättä tutkimuksen vaikuttavuudesta. Säätiöt ja tohtorikoulutusjärjestelmämme ovat kansallisia voimavaroja, joita tulisi käyttää kansainvälisen rahoituksen vipuvarsina.

Hyödyn vaatimus voidaan kokea uhkana perustutkimukselle. Laadukas perustutkimus ja sen tuottama tieto ja ymmärrys ovat kuitenkin vaikuttavuuden lähtökohta ja edellytys kansainväliselle kiinnostukselle.

Perustutkimuksen hyödyt voivat olla epävarmoja ja vaikeasti ennakoitavia mutta myös yleismaailmallisia. Siksi juuri perustutkimus on erinomaisessa asemassa tarttumaan uusiin kansainvälisiin rahoitusmahdollisuuksiin, kuten joukkorahoitukseen.

Pekingin saasteissa kärvistelevälle ei ole merkitystä, missä ilmastotutkimusta tehdään. Kansasilaisen syöpäpotilaan omaiset eivät välitä, missä uudet hoitomuodot mahdollistava läpimurto syntyy. Tutkimuksen laatu ratkaisee.

Kansainvälinen rahoitus ei korvaa kansallista tutkimus- ja innovaatiorahoitusta. Se voi kuitenkin täydentää budjettirahoitusta, helpottaa korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten taloustilannetta ja pitkällä aikavälillä vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa.

Hallituksen leikkauksia voi perustellusti arvostella. Toivottavasti erityisesti moni nuori tutkija näkee silti tilanteen mahdollisuutena murtaa suomalaisen tutkimuskentän vanhoja toimintatapoja ja luoda tilalle uusia. Suomen tieteen tulevaisuus on rajujen budjettisäästöjen jälkeenkin suurelta osin suomalaisten tutkijoiden omissa käsissä.

Jussi Alho
filosofian tohtori, Helsinki
Solveig Roschier
tekniikan tohtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat