Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaiset toimintatavat museolla pitäisi olla?

Mielipide
 
Ville Vauhkonen

Taidevaikuttaja Otso Kantokorpi on kyseenalaistanut – myös mielipidesivuilla (HS 4. 9.) – tavan, jolla Kansallisgalleriamme markkinoi virvoitusjuomaa. Minua on hämmästyttänyt haluttomuus keskustella Kantokorven esille nostamasta asiasta. Tätä teki viimeksi Jukka Petäjä Näkökulma-jutussaan "Adressista tuli myrsky Coca-Cola-pullossa" (HS Kulttuuri 19. 9.).

Adressin tekstissä ei kukaan kiellä yksityisiä taidemuseoita tekemästä yritysyhteistyötä niin paljon kuin ne haluavat. Kysymys on siitä, pitäisikö verovaroin rahoitetulla kansallisella kulttuuri-instituutiolla olla erilaiset toimintatavat.

Asia on mitä ajankohtaisin, sillä monet muutkin kansalliset kulttuuri-instituutiomme uudistavat brändejään yritysopein ja virittelevät erilaisia yhteistyökuvioita.

Onko varmaa, että kansalliset kulttuuritoimijamme eivät havaitse sellaisia arvoja, jotka raharikkailta jäävät näkemättä? Joka tapauksessa yhtenäiset toimintatavat kaventavat taidekenttämme moniäänisyyttä.

Lisäksi se, että kansalliset kulttuuri-instituutiomme tulevat kilpailemaan sponsorirahoista, vaikeuttaa merkittävästi yksityisten toimijoiden varainkeruuta. Tarvitsemmeko ylipäänsä verorahoin maksettua taidemuseotoimintaa, jos niiden toiminnan tulee olla samanlaista kuin yksityisten museoiden?

Vielä kerran: tässä on kysymys vain niistä verorahoin ylläpidetyistä instituutioista, joilla on laissa määriteltyjä kulttuuritehtäviä. Siksi allekirjoitin adressin.

Tiedän, että Suomen taidepiirit ovat pienet. Silti ihmettelen, miksi asiasta ei ole valmiutta keskustella argumentoidusti. Miten kysymys aiotaan ratkaista, jos sitä ei keskustelemalla tehdä?

Suomen jalkapallomaajoukkue ei mainosta pelipaidoissaan, vaikka seurajoukkueet niin tekevät. Onko tämä urheilun moraali jotenkin vanhanaikainen?

Vai onko jotain muita erityisiä syitä, miksi taidemaailman on syytä olla tässä suhteessa joustavampi?

Ville Vauhkonen
pastori, Ruovesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat