Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastot vauhdittavat koulujen digiloikkaa

Mielipide
 
Rauha Maarno

Viime päivinä on nostettu esiin peruskoulujen digitalisoiminen, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista. Tuomas Kaseva kirjoitti osuvasti koulun sähköistämisen linjattomuudesta (HS Sunnuntai 13. 9.). Sähköistämistä johtaa nyt Kasevan mukaan jokainen opettaja itse, koska yhteisiä tavoitteita ei ole.

Vaikka digi ahdistaa, tietotekniikka ja sähköiset sisällöt ovat tulleet kouluihin jäädäkseen. Parasta mahdollista tukea digiloikan vauhdittamiseen tarjoavat kirjastot ympäri Suomen. Kirjastosta lapsi tai nuori saa opastusta tiedonhakuun ja tukea lukutaitojen kehittymiseen. Kirjastojen tehtäviin on jo pitkään kuulunut digimaailmassa tarvittavien taitojen opastaminen niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Kirjastoammattilaisten osaaminen pitäisi ottaa nyt hyötykäyttöön myös kouluissa. Kirjastoissa on paljon käytännön kokemuksia siitä, miten sähköisiä välineitä hyödynnetään tarkoituksenmukaisesti. Kirjastot järjestävät esimerkiksi koodauspajoja, pelikasvatusta eri muodoissa sekä opastusta tablettien ja muiden laitteiden käyttöön. Opettajien ja kirjastoammattilaisten osaamisen yhdistäminen on avain koulujen digitalisoitumiseen.

Uusia toimintamalleja kirjaston ja koulun yhteistyöhön kehitettiin valtakunnallisesti mittavassa Lukuinto-hankkeessa, jonka tulokset ovat kaikkien käytettävissä. Kaikissa isommissa kirjastoissa työskentelee ainakin yksi työntekijä, jonka vastuulla on kirjaston kouluyhteistyö. Koulun ja kirjaston yhteistyötä kannattaa edelleen vahvistaa paikallisesti ja luoda selkeät linjaukset, miten ja milloin koulu ja kirjasto toimivat yhdessä.

Rauha Maarno
toiminnanjohtaja
Suomen kirjastoseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat