Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirullisiin ongelmiin ei ole suoraviivaisia ratkaisuja

Mielipide
 
Pia Bäcklund Maria Åkerman

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) istutti viime keskiviikkona television ääreen noin 1,5 miljoonaa suomalaista. Tutkijoina toivoimme, että puhe olisi valottanut, millaiseen ymmärrykseen talouden dynamiikasta ja oikeudenmukaisesta taakanjaosta hallituksen esittämät säästötalkoot perustuvat. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Hallituksen talouspoliittisen retoriikan sanoma on selvä. Suomi on visaisen ongelman edessä. Talouskasvu junnaa, julkinen sektori elää yli varojensa, vienti ei vedä, työttömyys on kasvussa ja yksityisen sektorin investoinnit ovat alamaissa. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan ymmärrettävästi rakenteellisia uudistuksia ja määrätietoista johtajuutta.

Asian ympärillä vellova keskustelu kuitenkin osoittaa, että nykyisestä taloustilanteesta tai tarvittavista korjausliikkeistä ei vallitse yhteisymmärrystä talousasiantuntijoidenkaan kesken. Talouskriisi on tyyppiesimerkki yhteiskunta- ja organisaatiotutkimuksessa viime vuosina paljon puhuttaneista ilkeistä tai pirullisista ongelmista, joita ei pystytä ratkomaan hierarkkisella hallintotavalla eikä yksinkertaisella tiedollisella päättelyllä.

Pirullisia ongelmista tulee silloin, kun niiden taustalla olevat syy-seuraussuhteet ovat monimutkaisia ja ongelmien syntyä ja ratkaisumahdollisuuksia koskeva tieto on ristiriitaista, epävarmaa ja hankalasti yhteensovitettavaa. Olennaista on, miten ristiriitaista tietoa käsitellään ja arvotetaan.

Kuten viimeaikaisissa uutisoinneissakin on huomattu, myös talouden tunnuslukujen tuottamaa informaatiota voidaan tulkita hyvin eri tavoin. Tällaisessa toimintaympäristössä väitteet siitä, että Suomen talouden tilaa kuvaavista indikaattoreista voitaisiin suoraviivaisesti johtaa toimenpide-ehdotuksia, ovat harhaanjohtavia. Ongelmallista on myös se, jos puoluepolitiikkaan olennaisesti kuuluvat arvovalinnat oikeutetaan yksiselitteisinä tiedollisina faktoina.

Mielestämme talouspoliittisessa keskustelussa olisi syytä tunnustaa talouskriisin luonne pirullisena, aidosti yhteiskunnallisena ongelmana, jossa on epätodennäköistä löytää win-win-ratkaisuja. Päätöksentekijöillä on käsissään valtava määrä informaatiota, keskenään kilpailevia näkemyksiä talouden kasvudynamiikasta sekä tarve sovittaa kasvutavoitteet yhteen muiden hyvinvointitavoitteiden kanssa. Päätökset sisältävät väistämättä arvovalintoja ja riskinottoa.

Pirullisten ongelmien maailmassa olisi uskottavampaa tuoda erilaiset päätöksenteon tietopohjat, arvovalinnat ja riskit avoimesti esille eikä pyrkiä oikeuttamaan niitä näennäisen yksiselitteisillä talousanalyyseillä. Toimivan demokratian näkökulmasta ei ole myöskään yhdentekevää, millaisilla toimintatavoilla valitut linjaukset pyritään oikeuttamaan kansalaisille. Yhdessä tekemisen yhteiskuntaa ei rakenneta pakkokeinoilla.

Pia Bäcklund
tutkijatohtori
Tampereen yliopisto
Maria Åkerman
professori (ma)
Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat