Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairauspäiväleikkaukset kohdistuvat epätasaisesti

Mielipide
 
Jussi Vahtera Mika Kivimäki

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) esittämässä ehdotuksessa ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi palkaton ja seuraavista yhdeksästä arkipäivästä korvattaisiin 80 prosenttia palkasta. Näin saavutetaan vähintään 1 päivän ja enintään 2,8 päivän säästö palkkakustannuksissa jokaisesta vähintään päivän mittaisesta sairauspoissaolokerrasta.

Kokonaissäästö riippuu kuitenkin siitä, kuinka moni vuosittain joutuu sairauslomalle ja kuinka monta sairauspoissaoloa heille kertyy. Emme ole nähneet julkisuudessa tästä laskelmia.

Valtakunnallista rekisteriä vähintään yhden päivän sairauspoissaoloista ei tietääksemme ole olemassa. Kunta10-tutkimuksessa nämä tiedot on kuitenkin kerätty yli 90 000 kuntatyöntekijältä.

Viime vuoden sairauspoissaolojen perusteella pääministerin ehdotus tuottaisi keskimäärin 3,8 päivän palkkasäästön työntekijää kohti vuodessa. Palkkasäästö olisi naisilla keskimäärin 4,1 päivää ja miehillä 2,8 päivää. Alle 40-vuotiailla se olisi 4,2 päivää, 40–49-vuotiailla 3,8 päivää ja 50 vuotta täyttäneillä 3,5 päivää. Työntekijäportaassa palkkasäästö olisi 4,7 päivää, alemmilla toimihenkilöillä 4,0 päivää ja ylemmillä toimihenkilöillä 2,8 päivää.

Yksittäisistä ammattiryhmistä suurimmat palkkasäästöt kohdistuisivat lähihoitajiin ja kodinhoitajiin (keskimäärin 5,4 päivää), lastenhoitajiin (5,3 päivää) ja laitoshuoltajiin (4,8 päivää).

Korvaustason alentamisessa säästöt eivät kohdistu niihin työntekijöihin, joilla ei ole sairauspoissaoloja lainkaan. Kunta10-tutkimuksessa tähän ryhmään kuului lähes neljännes henkilöstöstä. Sairauspoissaoloissa ylimpään neljännekseen kuuluvilla palkkamenetys olisi sen sijaan vähintään 5,6 päivää työntekijää kohti vuodessa.

Lomaraha on noin 5 prosenttia vuosipalkasta. Sitä sopivasti pienentämällä olisi mahdollista saada esimerkiksi 3,8 päivän keskimääräinen palkkasäästö työntekijää kohti. Sairastavien sijasta se kohdistuisi samanlaisena kaikkiin työntekijäryhmiin.

Jussi Vahtera
professori
Turun yliopisto ja Työterveyslaitos
Mika Kivimäki
professori, Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat