Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viekää Suomen leikkauksia arvostellut taloustieteilijä opintomatkalle markettiin

Mielipide
 
Yrjö Pihkala
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Taloustieteilijä Joseph Stiglitz arvosteli (HS Talous 20. 9.) Suomen hallituksen talousleikkauksia. Hänet voisi viedä markettiin toteamaan, kuinka tavallinen suomalainen jättää valintatilanteessa kotimaisen laatutuotteen hyllyyn ja ottaa mukaansa halpamaassa paljon pienemmin kustannuksin tuotetun tuotteen.

Kuinka suomalaisia tuotteita voitaisiin saada entistä enemmän kaupaksi nykykustannuksin ulkomaille, kun näillä hinnoilla ne eivät kelpaa edes kotimaassa?

Kimmo Räisänen
Joseph Stiglitz pitää Suomen hallituksen talouspolitiikkaa epäonnistuneena.
Joseph Stiglitz pitää Suomen hallituksen talouspolitiikkaa epäonnistuneena.

Stiglitz antaa ymmärtää, että sairaanhoitajan palkan leikkaus ei edistä vientiä. Jos siis palkan leikkaaminen ei mitenkään paranna Suomen taloustilannetta, kääntäen voitaisiin varmaankin korottaa velkaelvytyksen osana sairaanhoitajien ja muiden julkisella sektorilla työskentelevien palkkoja. Se ainakin auttaisi kotimaisen kysynnän kasvua. Miksi tätä vaihtoehtoa ei nyt esitetä?

Toisaalla samassa lehdessä Open Europe -tutkimuslaitoksen johtaja pitää yliampuvana rinnastusta, jossa Suomen sanotaan olevan Kreikan tiellä. Suomen nykytilaa ei voikaan verrata Kreikan nykytilaan.

Sen sijaan Suomea kannattaisi vertailla Kreikan tilanteeseen yli kymmenen vuotta sitten. Silloin poliitikot suhtautuivat hyvin myötämielisesti erilaisten etujen lisäykseen. Rahoituksesta ei murehdittu, sillä lainaelvytystä oli tarjolla alhaisella korolla. Anteliaita poliitikkoja palkittiin tietysti uudelleenvalinnoilla. Nyt noita lainavetoisia poliitikkoja muistetaan katkeruudella.

Yrjö Pihkala
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat