Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rataverkko on avattava kilpailulle

Mielipide
 
Samuli Haapasalo

Kun VR supistaa palveluitaan, on kilpailun avaamisen aika. Rataverkkoon ja sen sähköistämiseen on käytetty merkittävän paljon veronmaksajien rahoja. Rataverkkoa on syytä ottaa käyttöön kysynnän mukaan.

Yksinkertaisimmin rataverkon avaaminen kilpailulle voisi tapahtua siinä kaupunkiseutujen henkilöliikenteessä, josta VR väistyy tai jossa se vähentää tarjontaansa merkittävästi. Tarvitsemme kilpailukykymme kohentamiseksi myös toimivia ja isoja työssäkäyntialueita, joita tiivis raideliikenne vahvistaa.

Pitkään hallinnut monopoli merkitsee tietysti sitä, että Suomessa kenelläkään paitsi VR:llä ei ole vetureita tai vaunuja.

Markkinan avautumista voitaisiin edistää niin sanotulla kalustopankkiyhtiöllä, johon valtio siirtäisi käyttämättömäksi jäänyttä VR:n veto- ja vaunukalustoa. Vaunut ja veturit voitaisiin ottaa kalustopankkiyhtiöön "osinkona valtiolle" ja vuokrata uusille toimijoille – toki myös VR:lle, mikäli se lisää toimintaansa. Koska Euroopassa on eri raideleveys ja Venäjällä erilainen tekniikka, Suomeen sopivaa kalustoa voidaan saada käytettynä vain kalustopankin avulla. Kalustopankkiyhtiö voi olla oiva sijoituspaikka myös yhdelle jäänmurtajalle.

Yhteinen kalustopankki voidaan toteuttaa kilpailuneutraalisti. Tämä malli tukisi myös kierto- ja jakamistaloutta, joka liittyy sekä Suomen hallituksen että EU:n ajamaan agendaan.

VR on kaikessa hiljaisuudessa vetäytynyt paljolti myös tavaraliikennetarjonnasta kiskoilla. Isotkaan logistiikkatoimijat eivät voi kuljettaa autojaan raiteilla esimerkiksi Suomen läpi. Kalustoyhtiö palvelisi suuresti myös tässä. Tietojen mukaan jopa tuhansia tavaravaunuja on käyttämättöminä. Vaikka määrä olisi vähempikin, niitä riittää käyttöön otettaviksi. Vaihtoehtona on vaunujen romutus, mikä romuttaisi myös kilpailun.

Samuli Haapasalo
johtaja, Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat