Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adoption hakijat ovat eriarvoisessa asemassa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälinen adoptio on säännelty tarkoin. Suomessa kansainvälistä adoptiota säätelevät laki lapseksiottamisesta ja asetus lapseksiottamisesta.

Vuosittain Suomeen adoptoidaan noin 140 lasta. Suurimmalla osalla adoptiovanhemmista on taustallaan biologinen lapsettomuus, ja adoptio on ensisijainen vaihtoehto perustaa lapsiperhe.

Adoptioprosessi alkaa lakisääteisellä adoptioneuvonnalla, joka kestää vähintään vuoden. Neuvonnan jälkeen sosiaalityöntekijä kirjoittaa hakijasta tai hakijoista kotiselvityksen. Sen perusteella haetaan adoptiolupaa, jonka myöntää Valvira. Kun adoptiolupa on saatu, hakemuspaperit lähetetään valittuun kontaktiin ulkomaille. Tässä vaiheessa aikaa on kulunut yhteensä noin puolitoista vuotta.

Suomessa toimii kolme eri palvelunantajaa: Interpedia ry, Helsingin kaupungin sosiaalivirasto ja Pelastakaa lapset ry. Kansainvälisessä adoptiossa lasta odotetaan kauan, jopa 3–8 vuotta. Lapsettomalle ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle tai yksinhakijalle tämä on tuskallisen pitkä aika.

Vaikka toiminta on tarkoin säännelty Suomen laissa, monet palvelunantajat ja niiden erilaiset toimintakulttuurit asettavat hakijat eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, minkä palvelunantajan on sattunut tuurilla valitsemaan.

Hyvänä esimerkkinä toimikoon kahden palvelunantajan Etelä-Afrikan adoptiokontaktit. Tämän vuoden tilastojen valossa toisen kontaktin adoptiomäärä on jopa 85 prosenttia suurempi kuin toisen. Tämä tarkoittaa, että niin sanotusti väärän palvelunantajan valinneiden odottajien odotusaika on jopa kaksi kertaa pidempi kuin toisten samanlaisten hakijoiden.

Näissä tilanteissa vaihtoehtona on jatkaa odottamista tai harkita toisen adoptiopalvelunantajan palveluja. Valitun palvelunantajan kohdemaan kontaktin tyrehtyminen tai sen päätös lopettaa kansainväliset adoptiot yhtäkkiä – kuten Keniassa tapahtui viime vuonna – asettaa hakijat hyvin eriarvoiseen asemaan. Vaihtaessaan toiseen palvelunantajaan hakija tai hakijat joutuvat jonon hännille, mikä merkitsee taas parin vuoden lisäodotusta.

Vetoan sosiaali- ja terveysministeriöön ja adoptioita Suomessa tarjoaviin järjestöihin tämän ongelman poistamiseksi. Kaikkia adoption hakijoita tulee kohdella tasavertaisesti.

Ratkaisuksi ehdotan vuoronumerojärjestelmän käyttöönottoa. Vuoronumero perustuisi Valviran hakijalle antaman adoptioluvan päivämäärään.

Ihmettelen myös, tarvitaanko Suomessa todella näin monta eri adoptiopalvelunantajaa.

Eikö olisi parempi keskittää kansainvälinen adoptiotoiminta Suomessa yhdelle järjestölle ja näin taata kaikille adoption hakijoille tasavertainen ja oikeudenmukainen odotusaika?

Neljän vuoden odotus
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat