Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minun Suomeni ei ole takapajula

Mielipide
 
Mika Vähäkangas
Torniossa Rajat kiinni -mielenosoitus
Torniossa Rajat kiinni -mielenosoitus
Tornion mielenosoitusväki marssi Ruotsin rajan lähellä olevalle Rajaleikki-patsaalle, joka on näköetäisyydellä turvapaikanhakijoiden käyttämästä matkakeskuksesta. Video: Ilta-Sanomat Toimittaja: Anna Nuutinen Kuvaaja: Ville Honkonen

Pakolaisia vastustaneessa mielenosoituksessa Torniossa Suomen liput olivat näyttävästi esillä. Tällainen Suomen lipun käyttö loukkasi minua syvästi. 70 vuotta sitten äitini pakeni Lapin sotaa perheineen samaisen rajan yli. Silloin ruotsalaiset eivät olleet sulkemassa rajaa liput tanassa, vaan pakolaiset otettiin vastaan.

Pakolaisen lapsena tunnen olevani edelleen kiitollisuudenvelassa Ruotsille tästä avusta. Ajattelen, että tekemällä parhaani nykyisessä työssäni voin pieneltä osaltani maksaa takaisin tätä kunniavelkaa.

Rakkaus ja kunnioitus herättävät vastarakkautta ja kunnioitusta, pelko ja viha luovat lisää pelkoa ja vihaa. Sotien aikana vähemmistöt uhrautuivat yhdessä valtaväestön rinnalla itsenäisen Suomen puolesta.

Muistan lämmöllä appeani hoitanutta sairaalahenkilökuntaa. Mieleeni nousee varsinkin somalitaustainen hoitaja, jonka humaani ote oli koskettava. Hän oli saanut mahdollisuuden tässä maassa ja teki hienoa työtä rakentaakseen tätä maata. Monet pakolaiset, siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä kantavat sydämessään kiitollisuutta voimavarana.

Minulle Suomi ei ole pelokas ja eristäytyvä, ei rodullista ja kulttuurista puhtautta entisajan kuvitellusta yhtenäiskulttuurista ammentava takapajula.

Minulle Suomi on avoin maa, jossa pyritään toteuttamaan sisun, rehtiyden ja luonnonläheisyyden ihanteita. Minun Suomeni ei ole menneisyydessä, vaan se on tulevaisuudessa ja toivossa.

Mika Vähäkangas
professori
Lundin yliopisto, Ruotsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat