Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkiä sairauspoissaoloja tulisi ehkäistä

Mielipide
 
Tiina Pohjonen

Juha Sipilän (kesk) hallituksen sairauspäivärahaleikkausten tarkoituksena on lisätä Suomen kustannuskilpailukykyä.

Tavoite on vähentää nimenomaan kustannuksia, jotka johtuvat tekemättömästä työstä eli poissaolosta palkallisesta työstä. Sairauspäiväleikkauksia ei sinänsä perustella sairauspoissaolopäivien vähentämisellä, vaikka todennäköisesti näinkin käy.

Jussi Vahtera ja Mika Kivimäki pohtivat (HS Mielipide 21. 9.) sitä, kuinka moni joutuu vuosittain sairauslomalle.

Lyhyiden, 1–3 päivän sairauspoissaolojen osuus kaikista sairauspoissaolopäivistä esimerkiksi Helsingin kaupungin henkilöstöllä on noin 20 prosenttia. Sitä vastoin sairauspoissaolopäivistä puolet koostuu yli 14 päivää kestävistä poissaoloista.

Kun tavoitteena on vähentää sekä sairauspoissaolokustannuksia että lisätä työkykyisiä päiviä, tehokkaampaa on välttää sairauspoissaolojen pitkittyminen kuin kohdentaa toimenpiteitä muutaman päivän poissaoloihin.

Pitkien ja pitkittyvien sairauspoissaolojen tiedetään ennustavan työkykyongelmia ja työelämästä syrjäytymistä.

Tekemättömän työn kustannuksia voidaan vähentää nopeuttamalla työhön paluuta työtehtäviä räätälöimällä, korvaavalla työllä ja erilaisin osa-aikaratkaisuin esimerkiksi osasairauspäivärahan turvin. Tähän tarvitaan joustavaa asennetta sekä työpaikan esimiesten ja työterveyshuollon tiivistä yhteistyötä.

Työterveyshuollon tehtävä on etsiä vaihtoehtoja "sairauslomille", sillä sairaus ei suoraviivaisesti merkitse työkyvyttömyyttä.

Kun vakavat sairaudet on poissuljettu, useissa tilanteissa osittainenkin työssäolo on parempi kuin ei ollenkaan. Tämä on sekä työntekijän että työnantajan etu.

Tiina Pohjonen
työterveysjohtaja, Helsingin
kaupungin työterveyskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat