Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisradion ei pidä toimia pääministerin äänitorvena

Mielipide
 
Antero Jyränki Esko Riepula
Rio Gandara / HS
”Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki”, vetosi pääministeri Juha Sipilä keskiviikkoiltana Kesärannassa pitämässään poikkeuksellisessa tv-puheessa.
”Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki”, vetosi pääministeri Juha Sipilä keskiviikkoiltana Kesärannassa pitämässään poikkeuksellisessa tv-puheessa. Kuva: Rio Gandara / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai äskeisellä puheellaan harvinaislaatuisen tilan Yleisradion ohjelmistossa. Sellainen on tähän asti pitkään vallinneen käytännön mukaan annettu vain tasavallan presidentille, näin myös vuoden 2000 perustuslakiuudistuksen jälkeen.

Tasavallan presidentin on kansa valinnut suoraan. Tältä pohjalta hänen toivotaan vaikuttavan eräänlaisena arvojohtajana. Hän voi toimia aloitteentekijänä ja sovittelijana tilanteissa, joissa puoluesuhteet ovat lukkiutuneet, ja henkilöidä kansallista yhtenäisyyttä valtionsisäisesti. Ulko- ja puolustusasiat ovat tietenkin alue, jossa perustuslaki antaa presidentille aktiivisemman, lähes itsenäisen tilan.

Nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on muotoillut puheensa osaavasti ja järkevästi niin, että puoluepolitiikka on niistä kaukana. Etusijalla on koko kansakunnan yhteinen intressi.

Entä miten on Yleisradion toiminnan laita pääministerin puheiden välittäjänä ja äänitorvena? Pääministeriä ei ole valinnut kansa vaan eduskunta. Parlamentaarisessa järjestelmässä pääministeri on ensisijaisesti vastuussa eduskunnalle, ei koko kansalle. Vaalikauden dialogin tulisi siis tapahtua pääministerin ja eduskunnan kesken.

Pääministeri Sipilän televisiopuheessa oli lähinnä kysymys hallituksen ajamien lainsäädäntöhankkeiden perustelemisesta. Kansahan ei niistä päätä. Mitä tuolla puheella siis loppujen lopuksi tavoiteltiin?

Lehtitietojen mukaan pääministeri Sipilä aikoo käyttää televisiopuheita vastedeskin tärkeinä pitämiensä asioiden ajamiseen.

On hyvä kysyä, onko suuntana muuttaa Yleisradiota joukkoviestintävälineeksi, jonka avulla vahvistetaan kulloisenkin hallituksen takana olevien eduskuntaryhmien kannatuksen säilymistä valitsijoiden keskuudessa.

Yleisradio Oy on itsenäinen laitos, jonka ylin päättävä elin on eduskunnan suhteellisella vaalilla valitsema, eri eduskuntaryhmiä ja mielipidesuuntia edustava hallintoneuvosto. Näin on tarkoitus turvata, ettei hallitus pääse manipuloimaan kansaa yksipuolisin yleisradio-ohjelmin.

Yleisradion toimintaa rahoittavat kaikki suomalaiset. Sen tehtävänä on antaa tämän maan asukkaille monipuolista tietoa asioiden laajasta kirjosta.

Siihen kuuluu myös tiedon välittäminen poliittisista tapahtumista ja niiden taustoista. Johtavana ajatuksena on, että tuo tieto kattaa maan koko poliittisen toiminnan, siis myös kaikkien puolueiden toimet ja tavoitteet.

Tämän vuoksi hallituspuolueille ja pääministerille ei tule antaa sellaista korostettua etusijaa kuin pääministerin puheiden välittäminen kokonaisuudessaan televisiossa.

Antero Jyränki
Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori
Esko Riepula
Lapin yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat