Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoihin liittyviä pelkoja käsiteltävä

Mielipide
 
Annariikka Marttinen Emmi Marttinen Elina Partanen

Kirjoitimme ylioppilaiksi Kauhavan lukiosta 2000-luvun alussa. Kasvuseutumme ei ole niin rasistinen kuin viimeaikainen medianäkyvyys (esimerkiksi HS Kotimaa 18. 9.) on antanut ymmärtää. Tuntuu siltä, että keskustelussa harkitsematon pelonlietsonta on ottanut vallan inhimillisyydeltä.

Vastaanottokeskuksen sijoittamisesta yläkoulun läheisyyteen heitellään naurettavia kauhukuvia, vaikka erityisesti koululaiset hyötyisivät maltillisuudesta. Aikuisten tehtävä on tarjota siihen mahdollisuus.

Kauhavan yläkoulun rehtorin Hannu Mäkysen mukaan lukuvuosi on saatava kunnialla läpi: "Koulun tehtävä ei ole ottaa kantaa, saako paikkakunnalle tulla vastaanottokeskus. Työmme on huolehtia oppilaiden turvallisuudesta, ja jos vanhempien pelkoja ilmenee, on velvollisuutemme ottaa ne vakavasti."

Pelkoja on tärkeää käydä läpi yhdessä – ja päästä niistä eteenpäin. Jos pieni lapsi pelkää mörköjä sängyn alla, ei niitä lähdetä häätämään vaan lohdutetaan lasta ja jutellaan siitä, onko mörköjä olemassakaan. Turvapaikanhakijoihin kohdistuvista peloista on keskusteltava nuorten (ja aikuistenkin) kanssa niin usein kuin on tarpeen. Täytyy eritellä, mikä pelottaa ja perustuuko pelko todellisuuteen vai kärjistyneisiin ennakkoluuloihin.

Valmiita vastauksia ei tarvitse olla. Tarvitaan vain ymmärrys, että kaikki osapuolet ovat hengittäviä ja tuntevia kanssaihmisiä. Tieto vähentää pelkoja jo ennen kohtaamista.

Turvapaikanhakijoilla on samanlaisia haaveita ja huolia kuin meilläkin: esimerkiksi lasten tulevaisuus tai mielekäs työ. Miettikää, loisiko ystävällisyys vai vihamielisyys turvallisempaa ilmapiiriä paikkakunnalle. Millaista vastaanottoa itse toivoisitte, jos joutuisitte pakenemaan vieraaseen maahan?

Tutkimusten mukaan ennakkoluulot väestöryhmien välillä hälvenevät parhaiten kohtaamisen kautta. Riittää, että tunnet yhden turvapaikanhakijan tai edes kaverisi tuntee. Tulijat ovat kiitollisia avusta epävarmuutensa keskellä.

Jokaisella on valtava tarve kokea itsensä tarpeelliseksi, ja tähän voi tarttua: haluaisivatko turvapaikanhakijat olla avuksi koulutyössä tai paikkakunnan harrastustoiminnassa?

On vaikeaa hyljeksiä ihmistä, jonka kanssa on saanut jotakin aikaan.

Kauhava tunnetaan rehvastelevien häjyjen puukkopitäjänä. Paikkakunnalla on myös ihmisiä, jotka haluavat maltillisesti löytää ratkaisuja, jotta sekä paikalliset että maahantulijat mahtuvat saman eteläpohjalaisen taivaan alle.

Etelä-Pohjanmaan lakeuksien yllä taivas on korkealla. Tilan tuntu on yksi parhaita muistoja, joita meillä on juuriltamme. Voisiko tuon tilan jakaminen, yritteliäisyyden ja vieraanvaraisuuden ohella, olla se eteläpohjalaisuus, jota rakennamme?

Annariikka Marttinen
opettaja, toimittaja, Tampere
Emmi Marttinen
viestinnän ja yleisötyön
asiantuntija, Tampere
Elina Partanen
kuvataideopettaja, Kauhajoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat