Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia

Mielipide
 
Kaisa Artola-Haasto

Vanhempani "keskustelivat" äänekkäästi keittiössä raha-asioista. Elettiin 1970-luvun puoliväliä, olin kokemassa lapsuuden loppua. Aleksanterinkadun jouluvalot pimennettiin vuonna 1973 – Suomeen oli iskenyt öljykriisi. Pari vuotta aiemmin olimme muuttaneet tyyppitaloon, mutta uudessa tiilitalossa ei asunut enää onnellinen perhe.

Rahahuolet painoivat, joten uima-allas peitettiin ja insinööri-isäni päätti lähteä leveämmän leivän etsintään ulkomaille, siirtotyöläiseksi arabimaihin. Isän työkavereita oli jo Irakissa ja Saudi-Arabiassa, ja viestit kulkivat siitä, mihin maahan ja millaisin ehdoin kannattaisi lähteä.

Kaivosalalta oli muutama ystäväperhe muuttanut Afrikkaankin, muun muassa Sambiaan.

Parin kuukauden päästä vilkuttelimme Helsinki-Vantaan lentokentällä. Perheen hyvin koulutettu edustaja lähti yksin Saudi-Arabiaan, ja perhe jäi Suomeen odottamaan rahalähetyksiä.

Kävimme myöhemmin koko perhe Saudi-Arabiassa, mutta äitini päätti, että ei luovu sukulaisverkostosta eikä talvesta, vaikka lapset olisivatkin olleet valmiita seikkailuun.

Vierailulla Saudi-Arabiassa ihmettelin, että suomalaisia miehiä keskustelutti arabimaiden arjessa erityisesti alkoholi ja keinot sen hankkimiseksi. Eläminen maassa maan tavalla ei ollut aivan yksinkertaista: paikalliset tavat ja lait tuntuivat suomalaisista oudoilta.

Isäni ja moni hänen kaltaisensa siirtyi myöhemmin töihin Aasiaan. He sopeutuivat, oppivat lukemaan kulttuureita, vaikka vain osa opetteli asuinmaansa kielen kunnolla.

Arkea kuvasti jonkinlainen levottomuus, ja työ oli elämän sisältö. Heidän työtään arvostettiin, vaikka eurooppalaisille tavoille välillä hymyiltiinkin näissä maissa, joiden oma kulttuuri on voimakasta ja vanhaa.

Kun vierailimme isän työkohteissa, osa paikallisista otti meidät vastaan kyräillen. Rohkeammat tarjosivat aterian kodissaan.

Nämä kohtaamiset vahvistivat uskoani siihen, että ihminen on samanlainen kaikkialla. Tätä koetan muistella nyt, kun siirtolaisten ja pakolaisten saapuminen huolestuttaa meitä.

On hyvä olla valppaana, mutta kuitenkin elää uskoen ihmisyyteen. Vuoroin vieraissa.

Kaisa Artola-Haasto
Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat