Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide

Ylen julkaisujohtaja: Pääministerin puheen televisiointi oli poikkeuksellinen päätös

Mielipide
 
Ismo Silvo
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esiintyi poikkeuksellisessa tv-puheessa keskiviikkoiltana. Puheen aikana hän perusteli hallituksen kaavailemia leikkauksia ja vetosi vielä työmarkkinaosapuoliin, jotta ne voisivat vielä itse etsiä korvaavia keinoja estää leikkaukset. Kuva: Yle.

Emeritusprofessorit Antero Jyränki ja Esko Riepula pohtivat perusteita pääministerin puheen lähettämiselle Ylen kanavilla viime viikolla (HS Mielipide 23. 9.). Huolestuneina he kysyvät, onko Yleisradio muuttumassa hallituksen äänitorveksi, jossa pääministeri ja hallituspuolueet voivat olettaa saavansa suoraa puheaikaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) puheen televisiointi ja radiointi oli erittäin poikkeuksellinen päätös Yleltä. Pääministerin lähestyttyä Yleä arvioitiin, että Suomen yhteiskunnalliset haasteet niin talouskehityksen kuin pakolaiskysymyksenkin äärellä ovat niin suuria, että kansalaisten on hyvä kuulla maata johtavan hallituksen arvio tilanteesta ja aiotuista toimista suoraan pääministerin suusta. Esitetyt hallituksen toimet koskisivat käytännössä koko kansaa. Työmarkkinoita muuttavat keinotkin olisivat poikkeuksellisia.

Julkisen palvelun tehtävään kuuluu tuoda kaikkien suomalaisten tietoon yhteiskunnan kannalta merkittäviä asioita ja edistää kansalaisten kykyä itse muodostaa niistä käsitystään. Yle luo sitä yhteistä suomalaista julkisuutta, jossa yhteisiä päätöksiä tehdään demokraattisesti ja niitä perustellaan. Pääministerin puheen esittämisen arvioitiin edistävän näitä tavoitteita.

Puhetta seurannut runsas media- ja kansalaiskeskustelu osoittivat arvion oikeaksi. Luultavasti puheen esittäminen Ylen kanavilla toimi pontimena käydä hallituksen toimista aiottuakin runsaampi yhteiskunnallinen keskustelu, joka jatkuu.

Pääministerin puheen esittäminen ei millään lailla ole korvannut tarvetta käydä kriittistäkin keskustelua hallituksen toimista. Näin tehdään Ylen journalismissa joka päivä. Niin toimittiin Ylen kanavilla heti lähetyksen jälkeenkin. Myös opposition edustajille annettiin lähetyksissä arviointitilaa.

Yle pitää julkisen palvelunsa luotettavuuden kivijalkana riippumatonta suhdetta vallassa olevaan hallitukseen. Suomalainen julkisen palvelun ohjausmalli on kansainvälisesti vertailtuna erittäin voimakkaasti parlamentaarinen, siis koko kansan käsissä. Tehty yksittäinen päätös sallia pääministerin puheen lähettäminen poikkeuksellisessa tilanteessa ei tätä tosiasiaa muuksi muuta. Pääministeri tai kukaan muukaan vallankäyttäjä ei voi olettaa saavansa automaattista suoraa puheaikaa Ylessä.

Ismo Silvo
julkaisujohtaja, Yle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat