Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanitaarinen viisumi tulee ottaa käyttöön

Mielipide
 
Saara Ilvessalo

Lähi-idän ja Euroopan pakolaiskriisin helpottamiseksi on edistettävä laillisia ja turvallisia tapoja saapua Euroopan unioniin. Yksi keino on ottaa käyttöön humanitaarinen viisumi, joka on jo mahdollistettu Suomen ja EU:n lainsäädännössä. Pakolainen hakisi viisumia lähtöalueellaan Suomen suurlähetystössä. Hän matkustaisi sen avulla turvallisesti, ilman ihmissalakuljetusta, hakemaan turvapaikkaa.

Humanitaarisen viisumin käyttöönotto edistäisi resurssiemme kohdentamista tukipalveluihin, avokeskuksiin ja kotouttamiseen, sillä ihmiset voisivat vastaanottokeskusten sijaan muuttaa suoraan oikeisiin koteihin.

Myös perheiden tilanne helpottuisi. Nyt koko perheen saaminen kohdemaahan on lähes mahdotonta, mikä ajaa erityisesti nuoria miehiä lähtemään turvattomasti maastaan.

Humanitaarisen viisumin voisi myöntää Suomessa jo oleskelevien henkilöiden sukulaisille, mikä helpottaisi perheenyhdistämisiä. Tämä on kaikkien etu.

Humanitaarista viisumia voisi hyödyntää myös vain tietystä maasta tulevien ihmisten kohdalla. Koska käytännössä kaikki Syyriasta tulevat turvapaikanhakijat saavat pakolaisstatuksen, vähentäisi heille myönnetty viisumi turhaa byrokratiaa ja odottelua, ja kotoutuminen edistyisi.

Nyt on rakennettava hätää kärsiville laillisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan. Suomen tulee edistää humanitaarisen viisumin käyttöönottoa koko EU:n alueella. Humanitaarinen viisumi ei ratkaisisi pakolaiskriisiä, mutta se olisi hyvä askel kärsimyksen vähentämisen ja turvapaikanhakuprosessin sujuvoittamisen suuntaan.

Pitkällä aikavälillä tärkeintä on panostaa kriisien ehkäisyyn ja kehitysyhteistyöhön. Suomen on pikaisesti tehtävä täyskäännös pakolais- ja kehitysyhteistyöpolitiikassaan.

Saara Ilvessalo
puheenjohtaja, Vihreät nuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat