Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotihoito ei toimi ilman ammattitiimin tukea

Mielipide
 
Elli Aaltonen Sari Kehusmaa

Hallitusohjelma lupaa perhehoidon kehittämiseen, kotihoidon lisäämiseen ja omaishoidon vahvistamiseen 85 miljoonaa euroa vuosittain tällä hallituskaudella. Laitoshoitoa puretaan samalla, kun 75-vuotiaiden määrä ja palvelujen tarve nousevat.

Säännöllisen kotihoidon ja omaishoidon asiakasmäärät kasvavat nopeammin kuin missään muissa palvelussa. Kotihoito seisoo kahden pilarin varassa: puolet apua tarvitsevista saa kunnalta säännöllisiä kotihoidon palveluja ja puolet omaishoitoa. Molemmat taistelevat liian niukkojen resurssien kanssa.

Omaishoidon tuen kehittäminen on ollut pitkään pysähdyksissä, ja kolmasosa kriteerit täyttävistä hoitajista on ilman tukea. Resursseja ei ole ollut riittävästi hoitopalkkion Kela-siirron toteuttamiseen.

Hallitus haluaa panostaa omaishoitajien tukipalveluihin. Panostus tulee tarpeeseen, koska puolet omaishoitajista on itsekin eläkeikäisiä, ja jaksamisongelmat uhkaavat hoitajan omaa terveyttä.

Keskeistä on lisätä palveluja ammattilaisen arvioiman tarpeen mukaan. Palvelujen kohdentamista pitää seurata, jotta lisäresurssit todella saadaan omaishoitajien hyödyksi.

Omaishoidosta puuttuvat edelleen valtakunnallisesti yhtenäiset kriteerit. Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma määritteli raskaan ja sitovan omaishoidon sisällön. Tältä pohjalta valtakunnalliset kriteerit voidaan luoda ja kokeilla niiden toimivuutta.

Nykyisin tuen kriteerit vaihtelevat kunnittain. Erityisesti Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä tuen kattavuus on matala.

Sekä omaishoidossa että säännöllisessä kotihoidossa hoidetaan aikaisempaa sairaampia ihmisiä, joten molemmat hoitomuodot tarvitsevat entistä enemmän tukea hoitotyön ammattilaisilta, myös lääkäreiltä. Kotihoidon yhteyteen tarvittaisiin moniammatillisia geriatrisia tiimejä, jotka ottaisivat heikkokuntoisten asiakkaiden hoidon kokonaisvastuun.

Tutkimusten mukaan tällaiset tiimit ovat onnistuneet vähentämään laitoshoitoa, samalla kun asiakkaan toimintakyky ja mieliala säilyvät parempina. Suomessa lääketieteelliset geriatriset tiimit toimivat usein erikoissairaanhoidossa, eikä niillä siksi ole toimivaa yhteyttä kotihoitoon. Nämä resurssit tulisi saada lähemmäs kotihoidon arkea, myös omaishoidon tueksi.

Hallituksen kärkihankkeena kotihoidon ja omaishoidon kehittäminen on kestävyysvajeen nujertamisen keskiössä. Panostaminen omaishoitoon vähentää kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon menoja tehokkaasti. Palvelujärjestelmämme ei kestäisi, jos vapaaehtoinen omaishoito alkaisi vähentyä.

Elli Aaltonen
ylijohtaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto, omaishoitoa kehittäneen työryhmän puheenjohtaja
Sari Kehusmaa
erikoistutkija, Kelan tutkimusosasto
omaishoitoa kehittäneen
työryhmän jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat