Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelukorttelit parantaisivat kaikkien viihtyvyyttä

Mielipide
 
Ulla-Maija Laiho

Pääkirjoituksessa (HS 21. 9.) toivottiin uusia ideoita suurten ikäpolvien vanhuspalvelujen ja asumisen kehittämiseen. Esimerkkinä mainittiin monipuoliset palvelukorttelit.

Tätä hyvää ideaa on yritetty rantauttaa Suomeen eri muodoissaan 1990-luvun alkupuolelta lähtien, kun Tanskan ja Ruotsin mallien mukaisesti käynnistettiin palvelutalojen rakentaminen.

Silloin puhuttiin palvelukeskuksiin tukeutuvista alueellisten lähipalvelujen mallista. Mitä se tarkoitti? Palvelutaloon kuului aina palvelutilaosa, joka käsitti ruokailutilat sekä erilaisia pieniä hoitotiloja (kampaaja, jalkahoitaja), sauna- ja peseytymistilat ja jopa uima-allasosaston.

Jos pohjoismainen malli olisi viety loppuun saakka, näitä tiloja olisivat voineet käyttää myös ympäristössä asuvat ihmiset, niin vanhukset kuin nuoremmatkin. Näin olisi syntynyt luontevalla tavalla pienempiä ja isompia asuinkortteleita ja -alueita, joiden yhteistä toimintaa ja palveluita olisi kehitetty ympäristöään palvelevien tilojen ja niissä toimivien järjestöjen ja yritysten kanssa.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin palvelutalot elävät omaa elämäänsä sen sijaan, että ne olisivat muodostuneet edes lähiyhteisönsä vanhusten ja hoiva-alan toimijoiden kohtaamispaikoiksi. Miksi?

Palvelutalojen yhteistilojen rakentamiseen myönnettyjen valtiontukien ehdot ovat estäneet sen, että tilat olisivat avoimesti myös muiden kuin palvelutalon asukkaiden käytettävissä. Kysymys on kuitenkin useiden satojen miljoonien eurojen vuotuisesta tuesta, jota myönnetään jopa 50 prosenttisena avustuksena näiden tilojen investointeihin.

Näin valtio on omalla toiminnallaan luonut ympäristöstään eristyneen palvelutalojen ja -tilojen rakennuskannan, jota ei ole kyetty hyödyntämään ikääntyvän väestön arjen hyvinvoinnin kehittämisessä.

Tähän hyvinvointiin voisi kuulua esimerkiksi se, että voisi piipahtaa vaikka lastenlasten kanssa lounaalle läheiseen palvelutaloon, tilata siellä tukipistettään pitävältä hoivayritykseltä palveluja ja käydä siellä silloin tällöin esteettömäksi suunnitellussa saunassa kylpemässä.

Erityisesti suurissa kaupungeissa asuntokanta sijaitsee pääosin asunto-osakeyhtiömuotoisissa kerrostaloissa. Palvelukorttelien muodostaminen tähän jo rakennettuun ympäristöön edellyttää organisatorista luovuutta: millaisiin ja kenen omistamiin tiloihin palveluja ja niiden tuottajia sijoitetaan.

Helsingin kaupungilla on yksi etu puolellaan: kaavoittajan vaatimuksesta taloyhtiöihin on jouduttu rakentamaan korkeatasoisia yhteistiloja, joita monessa tapauksessa käytetään erittäin vähän. Näitä tiloja voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää erityisesti ikääntyvien asukkaiden aktiivisen arjen ja toimintakyvyn tukemisessa.

Jos kaavoittaja katsoisi nyt Helsingissä myös arjen tarpeita, kaavamääräyksissä yhteistilojen käyttöä ei rajattaisi vaan annettaisiin mahdollisuus hyödyntää vaadittuja, asukkaiden kustannuksella rakennettuja tiloja monipuolisesti erilaisiin sosiaalisiin tarkoituksiin, kuten vaikkapa vanhuspalveluihin.

Näin vältettäisiin toistamasta se virhe, joka on jo tehty veronmaksajien tukemien palvelutalojen kohdalla.

Ulla-Maija Laiho
yhteiskuntatieteiden kandidaatti
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat