Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rautateitä ei ole huomioitu kaavoituksessa

Mielipide
 
Paavo S. Vepsä

Siuntio on suurin piirtein ainoa kunta, joka on ottanut VR:n tarjoaman liikennepalvelun vakavasti huomioon maankäytön suunnittelussaan.

Kunnat eivät ole tilanteeseen ainoita syyllisiä. Jo vuosikymmeniä sitten seutukaavaliitot vähät välittivät rautateistä maankäytön maakunnallisessa suunnittelussa. Tämä välinpitämättömyys on pääsääntö, josta esimerkiksi Espoo ei tee poikkeusta kaavoittaessaan rantaradan lähiliikenneasemien ympäristöä.

Kun matkustajaliikenne loppuu ensi vuonna 28 asemalta eri puolilla maatamme, syy ei ole VR:n eikä hallituksen. Lähes tyhjien junien liikennöinti ei kannata kenellekään. Raideliikenteen kilpailu ei toisi siihen mitään apua, sillä VR:n kilpailijat haluavat pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen ja vastaavien suurten matkustajamäärien ja tavaravirtojen perään.

Ihan vielä peliä ei ole menetetty. Suurten valtakunnan osakeskusten ja ehkä suurimpien maakuntakeskusten lähiliikenne VR:n hoitamana saattaisi olla pidemmällä aikavälillä kannattavaa ja perusteltua. Toki matkustajamääriin pitäisi painokkaasti vaikuttaa kaavoituksellisin keinoin.

Liikenteen ja maankäytön samanaikainen suunnittelu on opittu vasta länsimetron suunnittelussa ja rakentamisessa.

Paavo S. Vepsä
valtiotieteen maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat