Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöjä voidaan vähentää nopeasti vapaaehtoistoimin

Mielipide
 
Ilkka Savolainen

Vapaaehtoiset päästönvähennystoimet nousevat keskeisiksi kansainvälisten sopimusten ja hallitusten ohjelmien ollessa vielä päästötavoitteissaan vaatimattomia, kuten Mikael Hildén ja Jonas Schoenefeld kirjoittivat (HS Vieraskynä 12. 9.).

Euroopan unionin päästökauppajärjestelmä, johon energiantuotannon päästöt kuuluvat lähes kokonaan, sopii kuitenkin heikosti yhteen vapaaehtoisten toimien kanssa.

Päästökaupassa jaetaan ja huutokaupataan ennalta määrätty, joskin vuosittain laskeva määrä päästöoikeuksia aina vuoteen 2030 saakka.

Vähentäessään päästöjä vapaaehtoiset toimet vapauttavat päästöoikeuksia päästöoikeusmarkkinoille, josta jokin muu toimija ostaa ne ja voi lisätä päästöjään tällä määrällä. EU:n päästökauppasektorin päästöt eivät siis kokonaisuutena vähene, vaan ne kehittyvät ikään kuin laillistettua uraa muiden toimien vaikuttamatta niihin.

Tutkijat ovat ehdottaneet mallia, jolla voitaisiin parantaa vapaaehtoisten toimien vaikutusta nopeasti. Samalla, kun esimerkiksi investoidaan uusiutuvaan energiaan tai energian säästöön, ostetaan päästöoikeusmarkkinoilta pois toimien vaikutusta vastaava määrä päästöoikeuksia ja mitätöidään ne käyttämättä niitä päästöihin.

Tällöin päästöt vähenevät myös EU:n päästökauppasektorilla alle "laillistetun" määrän. Päästöoikeuden alhaisen hinnan vuoksi näin voitaisiin toimia, kunnes EU:n tavoite kiristyy ja päästöoikeuden hinta oikeasti ohjaa toimintaa.

Esimerkiksi kaavailtu suuri Solar Park Rauma -hanke tuottaisi sähköä aurinkoenergialla vuodessa noin 10 gigawattituntia. Jos tuotettu sähkö korvaisi muuta sähköntuotantoa, vältettäisiin jopa 5 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Nykyisellä päästöoikeuden hinnalla (7 euroa hiilidioksiditonnilta), tämä vastaisi 35 000 euron kustannuksia vuodessa. Aurinkovoimalaitoksen kokonaiskustannus on noin 11 miljoonaa euroa.

Jos voimalaitosprojekti ostaisi nyt päästöoikeusmarkkinoilta kymmenen vuoden vältettyjä päästöjä vastaavat päästöoikeudet ja mitätöisi ne, projektin kustannukset nousisivat vain kolme prosenttia. Näin saavutettaisiin samalla hankkeella uusiutuvan aurinkoenergian tuotannon lisäys ja päästökauppasektorin päästöjen todellinen väheneminen. Monissa pienissä hankkeissa kustannusten suhteellinen nousu olisi vielä alhaisempi.

Vapaaehtoisilla toimilla olisi tällöin se päästöjä vähentävä merkitys, jonka kansalaiset, kunnat ja yritykset toivovat ja uskovat niillä olevan.

Toimet edistäisivät myös toimintatapojen, teknologian ja teknologiamarkkinoiden kehitystä, mikä on pitkällä aikavälillä tärkeää.

Ilkka Savolainen
tutkimusprofessori emeritus
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat