Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteistä tilannekuvaa kannattaa tavoitella

Mielipide
 
Sakari Heikkinen

Paavo Rautio oli kolumnissaan (HS 24. 9.) oikeassa siinä, että Suomen talouden tilasta ja ongelmista on vaikea saavuttaa yhteistä, kaikkien hyväksymää tilannekuvaa. Kuulostaa kuitenkin kyyniseltä, että mahdollisimman objektiivista ja laajasti hyväksyttyä kuvaa ei kannattaisi edes tavoitella ja että se on naiivia.

Vaikka yhteistä tilannekuvaa ei voitaisikaan saavuttaa, siihen kannattaa silti pyrkiä. Se nostaa myös talouspoliittisen keskustelun tasoa. Hallituksen on tietenkin tehtävä päätöksiä, mutta toivottavasti mahdollisimman oikean tilannearvion pohjalta.

Myös käsitteellinen tarkkuus on tarpeen. On selvää, ettei väitettä kustannuskilpailukyvyn rapautumisesta voi kumota viittaamalla vaikkapa Maailman talousfoorumin kilpailukykymittareihin, jotka arvioivat pitkän aikavälin kasvuedellytyksiä.

Siksi onkin hämmentävää, että keväisen käsitesekoilun jälkeen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi hallituksen yhä pitävän kiinni viiden prosentin tuottavuusloikasta (HS 23. 9.), vaikka sellaistahan ei voida hallituksen toimin saavuttaa. Kyse on yksikkötyökustannuksista, kannattavuudesta.

Rautio viittasi Suomen Pankin tutkijan Lauri Kajanojan kustannuskilpailukykyarvioihin, joiden mukaan yksikkötyökustannusten suhteellisen tason huomattava alentuminen johtaisi vaihtotaseen korjaantumiseen.

Tilastokeskuksen uusimman tilaston mukaan Suomen vaihtotase on plussalla: 0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen viimeisen vuoden aikana (elokuusta 2014 heinäkuuhun 2015). Turhaa tietoa?

Sakari Heikkinen
taloushistorian professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat