Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähtökohtana adoptiossa on aina lapsen etu

Mielipide
 
Jonna Salmela

Kansainvälistä adoptiota käsitelleen mielipidekirjoituksen (HS 22. 9.) vuoksi haluan oikaista joitakin kirjoituksessa olleita seikkoja. Odotusajat kansainvälisissä adoptioissa ovat viime vuosina pidentyneet. Ilmiö on maailmanlaajuinen. On ymmärrettävää ja inhimillistä, että se aiheuttaa kärsimystä lapsettomille adoptionhakijoille. Asiaa pitäisi kuitenkin tarkastella ulkomailta adoptoitavan lapsen edun näkökulmasta.

Odotusaikojen pidentymisen syynä on erityisesti se, että maailmalla yhä useampi lapsi voidaan adoptoida tai muulla tavoin sijoittaa omaan kotimaahansa. Kehityssuunta johtuu lapsia lähettävien maiden lastensuojelurakenteiden parantumisesta ja vastaa lapsen edun näkökulmasta tärkeää läheisyys- eli subsidiariteettiperiaatetta.

Periaatteen mukaan kansainvälistä adoptiota voidaan harkita vasta, kun on selvitetty, ettei lapsi voi elää omassa kotimaassaan. Periaate saa tukensa niin adoptiolaista kuin kansainvälisistä sopimuksistakin. Lähtökohtana adoptioissa on aina lapsen oikeus saada vanhemmat, ei koskaan adoptionhakijan oikeus saada lapsi. Kellään ei voi olla oikeutta toiseen ihmiseen.

Kirjoittajan huoli joutumisesta jonon hännille palvelunantajan vaihdostilanteessa on toki aiheellinen. Hän ehdottaa vuoronumerojärjestelmää, joka perustuisi adoptiolautakunnan myöntämän luvan ajankohtaan. Kirjoittaja perustelee menettelyä sillä, että näin hakijat olisivat tasavertaisessa asemassa.

Adoptionhakijoita tulee kohdella yhdenvertaisesti. Adoptionhakijoiden oikeusturvaa adoptioprosessin eri vaiheissa onkin parannettu adoptiolaissa. Valittaessa lapselle sopivia vanhempia ensisijaisena ratkaisuperiaatteena on kuitenkin lapsen etu. Vasta kun voi arvioida, että lapsi saa uudessa kodissaan tarpeitaan vastaavan hoidon ja kasvatuksen, adoptio voi olla lapsen edun mukaista.

Kategorinen vuoronumerojärjestelmä ei perustuisi lähtökohtaisesti lapsen etuun, koska myöhemmin luvan saaneella adoptionhakijalla voi olla paremmat valmiudet vastata tietyn ulkomailta adoptoitavan lapsen tarpeisiin kuin pidempään odottaneella.

Suomessa adoptiota sääntelee adoptiolaki, joka kumosi lapseksiottamisesta annetun lain. Adoptiota koskevat myös eräät kansainväliset sopimukset, joihin Suomikin on liittynyt. Esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksella on merkittävä rooli adoptioissa, koska sen tavoitteena on korostaa lapsen edun ensisijaisuutta.

Tätä esittämääni taustaa vasten olisikin mahdotonta luoda järjestelmä, joka tasaisi odotusajat yhdenvertaisiksi adoptionhakijoiden välillä. Järjestelmä heikentäisi lapsen edun ensisijaisuuden periaatetta. Adoption tarkoitus on etsiä lapselle hyvä koti, ei adoptionhakijalle sopiva lapsi.

Jonna Salmela
lakimies, adoptiolautakunta, Valvira

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat