Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n tutkimusrahoitus uhkaa tyrehtyä

Mielipide
 
Outi Vesakoski

Rahoituksen vähentäminen yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta uhkaa sulkea yhden ulkopuolisen tutkimusrahoituksen lähteen: EU:lta haettavan tutkimus- ja innovaatiorahoituksen. Tai oikeastaan lähde ei ehdy, vaan Suomen ammentava kauha pienenee.

EU:n tutkimusrahoituksen ajatus on yksinkertaistaen se, että jäsenmaat keräävät yhteisen potin, josta rahoitusta jaetaan parhaille hakemuksille ja ideoille. Periaatteessa kukin maa pystyy saamaan enemmän kuin mitä on EU:hun maksanut. Toisaalta maa voi hukata mahdollisuutensa saada edes omiaan takaisin, jos hyviä hakemuksia ei ole tai ne eivät ole monialaisia.

Tutkimuksen budjettirahoituksen pienentyessä hakemuksiin sitoutuvien tutkijoiden määrä vähenee ja heidän edustamansa alat kaventuvat. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti jo irtisanomisten ja täyttämättä jääneiden paikkojen takia. Toisaalta tutkimusorganisaatioiden kyky sitoutua omarahoitusosuudella hankkeisiin romahtaa budjettirahoituksen vähentymisen myötä. Budjettirahoituksen väheneminen romuttaa siis Suomen tutkimus- ja innovaatiokentän mahdollisuudet hankkia ulkopuolista rahoitusta.

Esimerkkinä toisenlaisesta lähestymisestä on Norja, joka ei-EU-maana on vapaaehtoisesti antanut oman osuutensa EU:n tutkimusrahoituspottiin, ja maassa maksimoidaan tutkijoiden ja tutkimuslaitosten menestystä EU:n tutkimusrahoituksen kotiuttamisessa. Myös muun muassa Italiassa on herätty EU-rahoituksen merkitykseen. Maa on panostanut hakemuskilpailuissa pärjäämiseen huolimatta tutkimuksen budjettirahoituksen vähenemisestä – tai juuri tästä syystä.

Mikäli tutkimusorganisaatioiden valtionrahoitus vedetään suunnitellun tiukaksi, yksi vaihtoehto Suomen pitämiseksi mukana tutkimusrahoituksen jakokarnevaaleissa voisi olla laajentaa käytäntöä, jossa omarahoituslupaus haetaan suoraan valtiolta eikä tutkimusorganisaation budjetista. Niin tai näin, EU:n tutkimus-, innovaatio- ja kehitystoimintarahoituksien hakeminen vaatii osoituksen Suomen sitoutumisesta hankkeisiin valtion rahoituksen muodossa. Panostus kannattaa, sillä sen voi saada moninkertaisesti takaisin.

Outi Vesakoski
tutkija, Jokioinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat