Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikkojen tv-puheita voisi näyttää enemmänkin

Mielipide
 
Pekka Perttula

Kun seuraa pääministeri Juha Sipilän (kesk) Yleisradiossa esittämästä puheesta käytyä keskustelua, voi ihmetellä, miksi Ylen poliittisia ohjelmia – minuuttidemokratiaa, puoluejohtajien määrää ja keskustelukakofoniaa – on arvosteltu. Ilmeisesti aiemmin parjattu ohjelmatapa on ollut erinomainen.

Poliittisissa keskusteluohjelmissa tyypillistä on puhujan yritys saada sanoa sanottavansa, kun toimittajat keskeyttävät puhevirtaa kysymyksillä ja kilpailevien puolueiden edustajat huomionkipeillä välihuudoilla. Harvoin sellainen keskustelu täyttää hyvän poliittisen journalismin tavoitteet tai Ylen kansanvaltaisen tehtävän.

Suomessa ennakkotieto pääministerin televisiopuheesta riitti tuomioon "ummehtuneisuudesta" ja "yksinpuhelusta". Ummehtuneisuuden sijasta puhe oli tuulettava ja yksinpuhelun sijasta vuoropuhelua avaava.

Näinä aikoina, kun puhutaan paljon Suomen kansainvälisestä julkisuuskuvasta, olisi mielenkiintoista kuulla, miten laajasti asiaa on kommentoitu ja paheksuttu ulkomailla. Millaisen kuvan pääministerin puheen televisiointi ja radiointi on antanut kansanvallastamme ulkomailla?

Ovatpa Ylen arvostelun syyt kateudessa tai politiikassa, niihin ei kannata tarttua sen enempää. Sen sijaan voi kysyä, löytyikö tässä ikään kuin sattumalta poliittisiin keskusteluohjelmiin uudenlainen muoto?

Keskustelijoiden määrä ja mielipiteiden runsaus eivät ole hyvän poliittisen keskusteluohjelman tae. Avain ymmärrykseen ja keskustelun avaamiseen voi löytyä uudesta tilannearviosta tai lähestymistavasta, ei oman mielipiteen hakkaavasta jankkaamisesta ja toisen mielipiteen jankkaavasta hakkaamisesta.

Kuunteleminen, hiljaisuus, harkinta ja ääneen ajattelu ovat hyvän poliittisen keskustelun osia siinä missä puhekin. Poliittinen puhe voi olla paljon vähemmän julistava kuin monet "keskustelupuheenvuorot".

On haasteellista järjestää vastaavankaltainen koko oppositiota edustavan oppositiojohtajan puheenvuoro, jota sen jälkeen erilaiset yhteiskunnalliset toimijat arvioisivat. Aiheita ei pitäisi olla juuri kahta enempää, ja niidenkin pitäisi olla ajankohtaisia.

Yleisradion viimeviikkoisessa ohjelmassa saattoi olla aihio, jota kannattaa arvioida ja kehittää ilman poliittista loiskiehuntaa. Enemmän se avasi kuin sulki ovia.

Pekka Perttula
valtiotieteiden tohtori
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat