Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ongelmaperheissä kokopäivähoito on tärkeä tuki

Mielipide
 
Anita Ruutiainen Pia Hytönen

Hallitusohjelmassa linjataan päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi työttömänä kotona olevan vanhemman lapsella olisi tulevaisuudessa oikeus vain osa-aikahoitoon. Mielenterveysongelmat ovat peruste, jolla vanhempi voi anoa lapselleen kokopäivähoitoa vastedeskin.

Tiedostettu asia kuitenkin on, että esimerkiksi masennus alentaa ihmisen aloite- ja toimintakykyä huomattavasti. Ihmiselle, jolle sängystä nouseminenkin voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta, voi olla mahdotonta ryhtyä tällaiseen anomusprosessiin. Mielenterveyden ongelmiin liittyy lisäksi myös häpeää ja leimautumisen pelkoa. Siksi tukea ei aina uskalleta hakea, vaikka tarve olisi suuri.

Riskinä on nyt se, että päivähoito-oikeuden rajaamisen seurauksena ne lapset, jotka erityisesti tarvitsisivat tukea arkeensa päivähoidon piiristä, jäävät kotiin.

Arviolta 25 prosenttia alaikäisistä lapsista elää perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma. Tutkimusten mukaan lapsen, jolla on psyykkisesti sairastunut vanhempi, on noin 40 prosentin todennäköisyys sairastua itse aikuisena mielenterveysongelmiin. Ongelmien ylisukupolvisuus voidaan katkaista tarjoamalla perheille riittävää ja oikea-aikaista tukea.

Mahdollisuus lapsen kokopäivähoitoon silloinkin, kun vanhempi on kotona, on tärkeä tuki mielenterveysongelmista kärsivien perheiden lapsille. Kaikilla lapsilla on oikeus lapsuuteen, syrjimättömyyteen ja turvalliseen kehitykseen.

Anita Ruutiainen
puheenjohtaja
Pia Hytönen,
toiminnanjohtaja, Finfami
Mielenterveysomaisten keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat