Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantalaidunnus parantaa vesistön laatua

Mielipide
 
Antti Veräväinen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltämässä emolehmien laiduntamisen Oulujoen rannassa useiden asiantuntija- ja viranomaistahojen suosituksista huolimatta (HS Kotimaa 21. 9.).

Oikein toteutetusta rantalaidunnuksesta on ympäristön kannalta paljon hyötyä ja maisemallista iloa, eikä vedenlaadussa ole yleensä havaittu ongelmia.

Rantaniityt luokitellaan Suomessa äärimmäisen uhanalaisiksi luontotyypeiksi. Luonnon monimuotoisuuden pelastaja on laiduntava eläin, joka voi käyttää vaikeakulkuistenkin alueiden kasvillisuutta hyväkseen. Nautoja käytetään yleisesti apuna perinnebiotooppien ylläpitämisessä ja maisemanhoidossa.

Rantalaidunnus parantaa vesistön laatua ja monipuolistaa niittylajistoa. Osa ravinteista poistuu kokonaan kierrosta, koska syödyn kasvillisuuden ravinteita sitoutuu laiduneläinten kasvuun ja maidontuotantoon. Rehevöitymisen vähenemisellä ja umpeenkasvaneiden rantojen avautumisella on myönteinen vaikutus linnustoon, kalakantoihin sekä moniin hyönteis- ja perhoslajeihin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on yhtäkkiä kieltänyt toiminnan, jota useat Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset pitävät suositeltavana. Myös monet tutkijat suhtautuvat rantalaidunnukseen kannustavasti.

Suuri osa vesistöjen ravinnekuormituksesta on seurausta kasvien runsastumisesta. Eläimet liikkuvat vesirajassa juomassa ja syömässä vesikasveja. Useimmiten ne lepäävät ja märehtivät kuivalla maalla, jonne valtaosa niiden tuottamasta lannasta myös päätyy. Kokonaisuuden kannalta nauta puhdistaa vettä enemmän kuin likaa sitä.

Antti Veräväinen
puheenjohtaja, Pihvikarjaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat