Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratojen henkilöliikenne tulisi avata kilpailulle heti

Mielipide
 
Heikki Laine

Entisen kotikaupunkini Uudenkaupungin ja Turun välisen rataosuuden henkilöliikenne lopetettiin aikanaan VR:n toimesta. Radalla liikennöi parhaimmillaan päivittäin kahdeksan lättähattuvuoroa, joista kahdella aamujunalla ehti Turkuun töihin aamuseitsemäksi ja -kahdeksaksi. Molemmat aamujunat olivat Turkua lähestyttäessä tupaten täynnä.

Ensin VR muutti junien aikatauluja siten, ettei töihin enää ehtinyt, ja sen jälkeen alkoi yhtiön ininä junaliikenteen kannattamattomuudesta. Lättähattuja korvaavan kaluston etsiminen oli aikanaan VR:lle myös varsinaista verkonpaikkaajan hommaa: etsi ja etsi mutta ei toivonut löytävänsä.

VR:n taktiikka ei ole tässä suhteessa kehittynyt paljonkaan 30 vuodessa. On käsittämätöntä, miten vielä vuonna 2015 Suomessa henkilöjunaliikenne on sallittu vain yhdelle toimijalle. Vielä käsittämättömämpää on se, että sellaisellakaan rataosuudella, josta VR on lakkauttanut henkilöliikenteen, muutkaan eivät saa sitä harjoittaa. Ei elintarvikkeiden myyntiäkään ole monopolisoitu S-ryhmälle, joka kaikessa rauhassa voisi lakkauttaa paikkakunnan ainoita ruokakauppoja ilman vaaraa, että tilalle tulisi Citymarket tai Lidl.

Työssäkäyvien ihmisten liikkuminen on samanlainen perustarve kuin ruoka ja syöminen. Nyt on korkea aika avata myös ratojen henkilöliikenne kilpailulle ja tehtävä se heti.

Kilpailurajoituksen voisi ensin poistaa rataosuuksilta, joilla VR ei enää itse liikennöi, ja laajentaa monopolin purkua asteittain. Meillä on suoraan yritysmaailmasta tullut liikenneministeri, jonka taustaan tämä sopisi hyvin. Nykytekniikka tarjoaa sopivaa ja riittävillä turvavälineillä varustettua kalustoa kyllä yllin kyllin. Henkilöjunien tai kiskobussien kokokin voisi olla paljon nykyistä pienempi.

VR:n monopoli on kuin raskaan teollisuuden tuoksuinen henkäys suoraan 1950-luvun lopun Neuvostoliitosta: haisee pahalle, on tehoton ja tekee sutta.

Heikki Laine
Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat