Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysrahoitus ei ole museoille ongelma

Mielipide
 
Kimmo Levä

Museoiden toimintamenoista katettiin sponsori- ja yritysrahoituksella vuonna 2014 keskimäärin 0,58 prosenttia. Summa on vaatimaton ja valitettavasti pienenemään päin. Oletettavaa on, että museot ja yritykset voisivat löytää yhteistä tekemistä enemmänkin.

Sponsorimarkkinat ovat Suomessa pienet ja urheilupainotteiset. Kulttuurin läpimurtoa sponsoroinnin kohteeksi on odotettu vuosia, mutta näin ei ole alan odotuksista huolimatta tapahtunut. Syitä on monia, mutta keskeinen selittäjä viimeaikaiseen laskuun on se, että sponsoroinnin kokonaismarkkina on pienentynyt.

Kulttuurin vähäiseen rooliin ovat syynä perinteet. Yritysyhteistyöstä vastaaville kulttuuritoimijat eivät ole ensimmäisenä mielessä. Toinen syy on se, että urheilupuolella sponsorointipalvelut on tuotteistettu monilta osin paremmin.

Ville Vauhkonen esitti useita kysymyksiä (HS Mielipide 21. 9.) liittyen museoiden toimintatapoihin sponsoroinnissa. Kysymysten lähtökohta oli se, että sponsorointi on tuotemerkkimainontaa, ja tämän tyyppisen toiminnan ei pitäisi olla Kansallisgallerian tapaisille kansallisille instituutioille mahdollista. Syinä nostettiin esiin sekä eettiset arvot mutta myös se, että Kansallisgalleria toiminnallaan vaarantaa yksityisten museoiden mahdollisuudet yritysrahoituksen hankintaan.

Kansallisgallerian rahoitus ei eroa rakenteeltaan muista ammattimaisesti hoidetuista museoista. Omistuspohjasta riippumatta tulorahoituksesta noin 80 prosenttia tulee julkisen sektorin avustuksina ja 20 prosenttia palvelutuloina, joista pääsymaksu- ja museokauppatulot ovat merkittävimpiä.

Toisin kuin Vauhkonen totesi, yritysrahoituksella on kaikille museoille taloudellisesti sama merkitys. Kilpailua ei käydä museoiden kesken vaan kulttuurisponsoroinnin ja muun sponsoroinnin välillä.

Palvelutulot ja niiden joukossa yritysrahoitus ovat kaikille museoille julkisen rahoituksen leikkausten vuoksi entistä tärkeämpiä.

Museoiden menestyminen näillä markkinoilla edellyttää sponsoroinnin kulttuuria muuttavia esimerkkejä ja päänavauksia. Näiden tekemisessä Kansallisgallerialla ja muilla suurilla museoilla on tienraivaajan rooli. Näitä avauksia on toki jo tehtykin. Keskustelun kohteena oleva Coca Cola -näyttely ei ole merkittävimpien hankkeiden joukossa.

Yritysyhteistyön tavoitteissa tai moraalissa ei ole eroa kulttuuri- ja urheilualoilla. Näkyvyys on molemmissa tapauksissa useimmiten yksi vastikekokonaisuuden osa.

Näin on myös jalkapallomaajoukkueessa. Vaikka kumppanuus ei näy pelipaidassa, lienee niin, että ainoatakaan tv-haastattelua ei anneta ilman taustalla olevaa liikemerkkiseinää.

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat