Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukastalot on säilytettävä kaupungin toimintana

Mielipide
 
Veronika Honkasalo Silvia Modig

Helsingin kaupunginhallitus palautti alkuvuodesta kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esityksen asukastalojen tulevaisuudesta uudelleen valmisteltavaksi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan vastustuksesta huolimatta Pajunen esittää edelleen, että kaupungin omat yhdeksän asukastaloa siirtyisivät kokonaan kaupungilta järjestöjen vastuulle. On käsittämätöntä, että kaupunki itse ajaa alas kustannustehokasta ja toimivaa mallia.

Helsinki on 1980-luvun lopulta alkaen, yhdessä monien paikallisten kumppaniensa kanssa, luonut asukastalojen järjestelmän. Näin on syntynyt paikallisiin oloihin ja tarpeisiin viritetty kustannustehokas malli, joka toimii alueellista eriarvoistumista vastaan ja edistää hyvinvointia, varsinkin hauraassa asemassa oleville kaupunkilaisille.

Matalan kynnyksen asukastalojen ennaltaehkäisevä ja työllistävä toiminta on säästänyt kustannuksensa moninkertaisesti. Talot ja niiden toiminta ovat edistäneet käyttäjiensä arjessa selviytymistä, vähentäneet yksinäisyyttä, tarjonneet vertaistukea sekä tukeneet perusterveyden ylläpitämistä. Talojen vuosittainen kävijämäärä lasketaan useissa tuhansissa.

Käytännössä kaupungin vetäytyminen toiminnasta tarkoittaisi asukastalojen alasajoa, sillä 86 prosenttia talojen nykyisistä kumppaneista vastasi kyselyssä, ettei niillä ole mahdollisuutta pyörittää nykyistä toimintaa.

Jos kaupunki sysää asukastalot yhdistysten vapaaehtoisvoimin ylläpidettäviksi, toiminta kuihtuu ja Helsinki menettää toimivan kontaktin alueille, joille se on vuosien ajan rakentanut tehokkaan ja paikalliset olot tuntevan suhteen.

Juuri nyt Helsingin pitäisi etsiä uusia ratkaisuja nuorten ja osatyökykyisten työllistymiseen sekä ikääntyvän väestön kotona asumisen tukemiseen. Helsingillä ei ole varaa luopua asukastaloista, vaan niitä pitää kehittää edelleen – kaupungin omana toimintana.

Veronika Honkasalo
kaupunginhallituksen jäsen
ja valtuustoryhmän
puheenjohtaja (vas)
Silvia Modig
kaupunginhallituksen
jäsen (vas), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat