Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhankaupunginkoski ei palaisi ennalleen

Mielipide
 
Pekka Peltola

Jukka Relander vähätteli (HS Mielipide 19. 9.) rajusti Vanhankaupunginkosken padon purkamisen vaikutuksia sanoessaan, että tapahtuisi vain se, että osa vanhasta patoseinämästä purettaisiin mutta kaikki muu jäisi ennalleen. Saataisiin vain koski, sama, jonka äärelle Helsinki perustettiin.

Todellisuudessa Helsingin perustamisen jälkeen maa on noussut metrikaupalla eikä silloista koskea voi saada takaisin. Sen sijaan padon purku kuivattaisi itähaaraan rakennetun varsin kauniin kosken, josta ainakin lohet, taimenet ja toutaimet nousevat helposti.

Padon purku tekisi välttämättömäksi rakentaa uusi pato Pikkukosken uimalaa ja vedenottamoa suojelemaan. Tämän ja nykyisen padon väliin jäisi noin kilometrin jakso, jossa on varmaan metrien paksuinen sedimenttikerros, johon virta kaivautuisi. Syntyisi kuilu, kuten Sulo Tiainen kirjoitti (HS Mielipide 20. 9.).

Sedimentti ajautuisi kosken nykyiseen suvantoon. Se ovat nykyisinkin matala, mutta kun itähaaran virtaus loppuisi, osa siitä kuivuisi. Liejuryöppy mataloittaisi entisestään Vanhankaupunginlahtea. Arvelen, että kuiluun syntyvät seinämät eivät kestäisi veden kulutusta ilman kiveystä koko matkalle. Aikamoinen pusikko jättömaalle joka tapauksessa syntyisi.

Olen kalastanut alueella vuosikymmeniä ja ihailen alueen jatkuvaa kohenemista. Tällainen päähänpistolta vaikuttava hanke on kaukana luonnonsuojelusta ja se pilaisi Vanhankaupunginkosken.

Pekka Peltola
valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat