Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koetetaan päästä yli sisällissodan perinnöstä

Mielipide
 
Lars Sörensen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Olen seurannut suomalaista työelämää 25 vuoden ajan ja kuunnellut niin työntekijöiden kuin työnantajienkin käsityksiä toisistaan luottamuksellisissa kahdenkeskisissä tapaamisissa vastaanottohuoneessani työterveyshuollossa. Valitettavan harvoin kuulen myönteisiä arvioita.

Karkean arvioni mukaan kahdella kolmasosalla työpaikoista on osittain juututtu sisällissodan juoksuhautoihin. Mitä isommasta ja vanhemmasta työpaikasta on kyse, sitä selkeämmin tämä asia tulee esiin. Selityskin on yksinkertainen. Isovanhemmat ja vanhemmat ovat siirtäneet seuraavalle sukupolvelle omat näkemyksensä ja kokemuksensa työntekijöistä ja työnantajista.

Vastaanotollani ei puhuta suoranaisesti lahtareista tai punikeista, mutta melko järkyttäviä arvioita olen joutunut kuulemaan aivan asiallisista työntekijöistä ja työnantajista. Samanlaisiin arvioihin törmää tosin mediassakin nyt päivittäin.

En kuitenkaan halua yleistää tätä koskemaan kaikkia työpaikkoja, koska monin paikoin esimiehet ja työntekijät puhaltavat aidosti yhteen hiileen. Näitä työpaikkoja tulisi vain olla huomattavasti enemmän.

Monilla kilpailijamaillamme vastaavanlaista historian taakkaa ei ole, ja työpaikan ja työelämän ongelmia ratkotaan yhdessä.

Olisiko nyt viimeinkin aika laskea aseet ja kohdata esimies ja työntekijä ihmisenä? Yhteistyöllä niin työuria kuin tuottavuuttakin voitaisiin parantaa merkittävästi.

Lars Sörensen
työterveyslääkäri
Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat