Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen osasyyllinen kilpailukyvyttömyyteen

Mielipide
 
Jarkko Niiranen

Viime viikkoina koko kansa on keskittynyt kustannuskilpailukyvyn paikkaamiseen. Vastedes olisi löydettävä keinot kauaskantoiseen kilpailukyvyn parantamiseen.

Harva kuitenkaan haluaa syyllistää ketään huonosta kilpailukyvystämme: ei työläisiä, yritysjohtajia eikä poliitikkoja. Lähinnä maailmantalous tai euron valuviat, joista nobelisti Joseph Stiglitz puhui (HS Talous 20. 9.), kelpaavat syyllisiksi. Mutta jos syitä ei eritellä tarkemmin, miten löydetään oikeat korjaustoimenpiteet?

Yliopistomaailman edustajana löydän osasyyllisen katsomalla peiliin. Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvaa nyt nopeimmin (HS Kaupunki 19. 9.). Miksi näin on, vaikka koulutuksen on jo pitkään tiedetty johtavan menestykseen? Erityisesti yliopistoja on kannustettu panostamaan nimenomaan tohtorikoulutukseen.

Voisiko syy tohtoreiden työttömyyteen olla se, että yritykset eivät ymmärrä tai osaa hyödyntää pidemmälle kouluttautuneita? Johtajilla harvemmin on tohtorintutkinto, mutta heillä on tyypillisesti takanaan yliopistokoulutus. Tuntuukin oudolta, että tohtoreiden syvällistä erityisosaamista ja näkemystä kartetaan. Jos yritysjohtajat osaavat lähinnä työn siirtämisen Aasian maihin ja veronkierron Alankomaihin, he ovat syyllisiä yritysten alamäkeen – ja yliopistot heidän kouluttajinaan.

Yritysten johtoportaan ja yliopistojen syyllisyyttä tukee myös seuraava nyrkkisääntö: jos yritys ei panosta tutkimukseen, pian sen tuotteille löytyy halvempi kilpailija. Yritysstrategiat tulisi siis perustaa tutkimuksen varaan, jolloin tohtoritason työvoimasta tulisi välttämättömyys – muillakin kuin korkean teknologian aloilla.

Voi tietysti olla, että on koulutettu tohtoreita, joista ei ole hyötyä yrityksille. Silloin syyttävä sormi osoittaa yliopiston suuntaan. Jos taas tohtoreita koulutetaan väärille aloille, silloin yliopistot, ministeriöt ja poliitikot ovat syyllisiä.

Haastan kaikki asianosaiset – ei talkoisiin – vaan näihin syyllisyys- ja katumusharjoituksiin ja kunkin osaltaan riittäviin korjaustoimenpiteisiin.

Jarkko Niiranen
apulaisprofessori
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat