Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunne epäreilusta kohtelusta lisää rasismia

Mielipide
 
Jarmo Ritola
Turvapaikanhakijoiden majoitustiloihin viime viikolla tehdyt väkivaltaiset iskut ovat saaneet myös paljon kansainvälistä huomiota.

Turvapaikanhakijoita vastaan tehdyt rasistiset iskut on tuomittu laajasti hallitusta ja presidenttiä myöten – mikä onkin oikein. Toivoisin kuitenkin, että valtaapitävät pysähtyisivät miettimään syitä näiden iskujen takana.

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä näyttäytyy monelta osin hyvin epäreiluna. Ihmisten hätään ei vastata kenties resurssipulan vuoksi tai hakijat eivät vain osaa hakea apua oikein ja eksyvät lomakkeiden ja luukkujen viidakkoon.

Osa ihmisistä – opiskelijat ja yrittäjät mukaan lukien – on kategorisesti rajattu tiettyjen apumuotojen ulkopuolelle. On myös kodittomia ja muita yhteiskunnasta syrjäytyneitä, jotka eivät enää kykene hakemaan apua.

Vaikka osa tarinoista on liioittelua tai perustuu väärinkäsityksiin, viesti on kuitenkin vahva: Suomi ei pidä huolta omistaan, ja tarpeellinen apu evätään helposti, vaikka samalla muualta tulevien hätään vastataan pyyteettä ja jopa suurella innolla.

Jos seisoisin itse Myllypuron leipäjonossa miettimässä, mistä saan ehjät vaatteet lapselleni tai saisinko vaikkapa pullojen keräämisellä muutaman kolikon, että voisin kerrankin ostaa uuden lelun lapselleni lahjaksi, kokisin varmasti epäreiluksi sen näennäisen helpon puheen niistä miljoonista euroista, joita ulkomaalaisten auttamiseen käytetään.

Tämä epäreilu ja ristiriitainen tilanne vaikuttaa selvästi suureen osaan suomalaisia ja aiheuttaa ahdistusta ja pahoinvointia. Ääri-ilmiönä syyttävä sormi kohdistuu helppoon sijaiskärsijään, maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin, vaikka oikea syyllinen onkin suomalainen lainsäätäjä.

Lainsäätäjän tulisi ripeästi uudistaa suomalaista järjestelmää niin, ettei kenenkään tarvitsisi kokea tulevansa hylätyksi tai epäreilusti kohdelluksi apua hakiessaan ja ettei tavallisen suomalaisen tarvitsisi arvottaa keskenään suomalaisen lähimmäisen ja kaukaa tulevan hätää.

Valitettavasti hallitus on sitä mieltä, että suomalainen on laiska ja vastuuntunnoton: hän välttelee työtä viimeiseen asti, ja jos kenties joutuu töihin, viettää aikaansa sairauslomalla sen minkä ehtii. Siksi epäilenkin, että sormien heristelyä ja paheksuntaa riittää myös tulevaisuudessa.

Joka tapauksessa meidän on huolehdittava apua tarvitsevista, olivatpa he sitten muualta tulevia pakolaisia tai omia vähäosaisiamme. Pieninkin syy epäillä, että ulkomainen hätä ajaa suomalaisen hädän ohi, pitää poistaa. Nyt näin ei ole.

Jarmo Ritola
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat