Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki muut paitsi asuja hyötyvät rakentamisesta

Mielipide
 
Sampsa Saralehto

Professori Matti Kortteinen sanoi kaupunkisivujen kirjoituksessa (HS 27. 9.), että asumisen hintataso Helsingissä on järjetön. Syyksi hän epäilee liian pieniä markkinoita.

Asunnoista on tullut Helsingin seudun kehityksen kohtalonkysymys. Hinnat karkaavat käsistä, enää ei ole varaa asua täällä.

Jokainen hallitus on viime vuosina pyrkinyt parantamaan tilannetta, mutta saavutukset ovat vähäisiä. Tarvitaan rajuja toimenpiteitä, jos aiotaan saada kohtuuhintaisia asuntoja.

Juha Sipilän (kesk) hallituksella on nyt tuhannen euron paikka tehdä kovia päätöksiä ja toteuttaa omaa hallitusohjelmaansa.

Raakamaan rakentaminen valmiisiin taloihin voi kestää jopa kymmenen vuotta, ja sinä aikana maan myyjät ja kunnat monopolikaavoittajina saavat osansa. Suunnittelijat suunnittelevat, rakennusliikkeet rakentavat, työntekijät – useasti virolaiset – rakentavat ja vastaavat mestarit valvovat. Myös materiaalit maksavat ja pankit saavat omansa. Taustalla on useasti kehittäjiä ja rakentamisen hidastajia: valittajia.

Lopulta todellisen lottovoiton saa valtio verotuloina joka käänteessä. Jopa yli 40 prosenttia asunnon hinnasta on veroa. Tässä vaiheessa on jo helppo päätyä lopputulokseen: kaikki muut paitsi asuja hyötyvät rakentamisesta.

Asuminen on erityisesti Helsingin seudun ongelma. Tonttitarjontaa on voitava lisätä. Jo nyt on mahdollista tehdä useamman kunnan kattavia kaavoja. Tarvitaan omistusasuntoja, vuokra-asuntoja, kerrostaloja, pientaloja, kalliita luksusasuntoja ja halpoja asuntoja.

Ympäristön näkökulmasta Helsingistä lähtevät rautatiet tarjoavat parhaat rakennuspaikat. Lähiliikennettä ei saa supistaa vaan päinvastoin sitä on lisättävä. Valtion on pidettävä lupauksensa.

Asuntoja on tuotettava lisää, ja kaikki mahdolliset keinot on otettava käyttöön. Valtiolla on edelleen paljon käyttökelpoista maata. Se on saatava rakennettua kohtuuhinnalla. Tämän lisäksi myös rakentajat on saatava vastuuseen huonosta laadusta.

Sampsa Saralehto
valtiotieteiden tohtori
Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat