Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyyden varjo kasvaa pelottavasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivuilla (HS 19. 9.) kerrottiin, että tohtoreiden työttömyys kasvaa muita nopeammin ja että tohtorin oppiarvolla on yhä vähemmän merkitystä työmarkkinoilla.

Lapseni väitteli viime vuonna hyvällä arvosanalla tohtoriksi yhteiskuntatieteiden alalta. Väitöskirja oli pitkän ja sinnikkään työn tulos. Vanhempana kannustin häntä opinnoissaan. Uskoin, että ponnistelut, joita väitöskirjan tekeminen edellyttää, mahdollistavat elämää turvaavan työpaikan löytymisen.

Kaikesta vaivannäöstä huolimatta lapseni ei ole saanut kunnon työpaikkaa. Tällainen tilanne turhauttaa, masentaa ja vaikeuttaa suuresti tulevaisuuden suunnittelua ja rakentamista. Myös eläke jää kertymättä.

Lisäksi on uutisoitu, että Helsingin yliopisto joutuu hallituksen leikkauspolitiikan seurauksena vähentämään jopa yli tuhat työpaikkaa. Tämä romuttaa yhä pahemmin tohtoritutkijoiden mahdollisuuksia saada töitä. Lisäksi työttömyysturvaa uhkaavat leikkaukset vaikeuttavat työttömän elämää entisestään.

Yhteiskunta, joka on investoinut koulutukseen ja kannustanut nuoria ihmisiä kehittämään itseään mahdollisimman pitkälle, näyttää hylkäävän heidät. Yhä laajamittaisempi ihmisten syökseminen työttömyyteen on mieletöntä tuhlausta.

Samalla Suomen perustuslain säännökset julkisen vallan velvollisuudesta edistää työllisyyttä ja pyrkiä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön sekä säännökset tieteen vapauden turvaamisesta ovat vaarassa menettää kokonaan merkityksensä.

Onko todella niin, että yhteiskunnan kehityksestä vastuussa oleva julkinen valta ja sen toiminnasta yhteiskunnallisessa vastuussa olevat poliittiset puolueet ovat kyvyttömiä tekemään työttömyyttä vähentäviä radikaaleja ratkaisuja, esimerkiksi jakamaan työtä ja lyhentämään työaikaa?

Työttömän tohtorin vanhempi
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat