Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on empatia kanssaihmisiä kohtaan?

Mielipide
 
Eve Nieminen

Moni suomalainen on huolissaan kuinka meidän käy, jos maahamme saapuu jopa 50 000 pakolaista vuoden loppuun mennessä, kuten on arvioitu. Lahden mellakassa viime torstaina nähtiin jo suoranaista muukalaisvihaa.

Huoli ja varautuneisuus ovat inhimillisiä tunnereaktioita muutokseen, jonka kasvavat pakolaismäärät väistämättä tuovat tullessaan. Vihamielisyydeksi eskaloituneita tunteita ei ole todistettu vain "takapajuisessa" Suomessa vaan ilmiö on tuttu kaikissa pakolaisia vastaanottavissa maissa. Torjuva asenne on tyypillinen etenkin silloin, kun muutos ei ole sisälähtöistä eikä omien vaikuttimien varassa.

Ääritapauksessa muutosvastaisuus voi ilmetä silkkana vihamielisyytenä. Inhimillisyys ei kuitenkaan tee asenteesta hyväksyttävää.

Voimme tarkastella omaa suhtautumistamme erään ajatusleikin avulla, jonka entinen opettajani teetti meille opiskelijoille taannoisella lukion kurssilla. Tehtävänämme oli miettiä, millaisia lakeja säätäisimme, jos emme etukäteen tietäisi, minkä maan kansalaiseksi syntyisimme, mihin yhteiskuntaluokkaan kuuluisimme ja millaisia fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia meillä olisi. Simppeliydestään huolimatta tehtävään ei tietenkään ollut helppo keksiä yksinkertaisia ratkaisuja. Yksi asia oli kuitenkin selvä: jokainen halusi turvata perusoikeutensa ja taata mahdollisuuden onnelliseen elämään.

Tämän ajatusketjun looginen jatke olisi miettiä, kuinka saamme saapuvat turvapaikanhakijat sopeutumaan maahamme mahdollisimman jouhevasti.

Epäluuloisuus ja empatia ovat molemmat inhimillisiä tunteita, mutta viimeksi mainitulla on kaikkien osapuolien kannalta suurempi nettohyöty.

Onko utopistista haihattelua toivoa ihmisten kohtelevan toisiaan niin kuin he toivoisivat itseään kohdeltavan?

Eve Nieminen
ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat