Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työehtosopimusten yleissitovuus alentaa elintasoa

Mielipide
 
Jouko Ylä-Liedenpohja

Suurena hyväntekijänä esiintyvä ay-liike ei valtansa sumentamana ymmärrä, että työehtosopimusten yleissitovuus alentaa jäsentensä ja kaikkien kuluttajien elintasoa. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja johtaja Katariina Murto kirjoittivat mielipidesivulla maaliskuussa, että yleissitovat työehtosopimukset ovat työnantajien etu, koska näin ehkäistään palkkojen polkeminen ja kilpailun vääristyminen.

Mitä tapahtuisi, jos yleissitovuus poistettaisiin? Syntyisi uusia yrityksiä, ja vanhat yritykset laajentuisivat uusille aloille yrittäen horjuttaa niillä jo toimivien yritysten markkina-asemaa. Investoinnit, työvoiman tarve ja tuotanto kasvaisivat kilpailun lisääntyessä: reaalipalkat nousisivat, koska työvoiman tuottavuus kasvaisi ja hintataso nousisi hitaammin toimivamman kilpailun vuoksi.

Työehtosopimusten yleissitovuus näivettää myös pikku- ja taantuvia tehdaspaikkakuntia. Kun omakotitalo Putaalla maksaa kolmasosan Kehä III:n sisäpuolella olevasta talosta, Putaalla aloittavan yrittäjän pitäisi voida maksaa alhaisempia palkkoja kuin mitä samalla alalla maksetaan Kehä III:n sisäpuolella. Näin yritys kykenisi kilpailussa käyttämään hyväkseen alhaisempien asumiskustannusten tuottamaa suhteellista etuaan. Yleissitovuuden poisto nostaisi työllisyyden ja reaalipalkkojen tasoja Putaalla ja Voikkaalla.

Työehtosopimusten yleissitovuus laskee siis nyt reaalipalkkoja, koska se alentaa työvoiman tuottavuutta estämällä uusien yritysten ja kilpailevien tuotteiden pääsyä markkinoille suosimalla vanhaa yritystoimintaa. Kuluttajat siis maksavat yleissitovuuden ylläpitämät tehottomuudet kalliimpina hintoina.

Jouko Ylä-Liedenpohja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat