Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen ei polta tupakkaa kuten kone

Mielipide
 
Hannu Vierola

Volkswagenin päästöhuijaus on saanut ennennäkemättömät mittasuhteet. Paljon seurauksiltaan vakavamman huijauksen teki tupakkateollisuus kevytsavukkeilla.

Yhdysvaltalainen kemisti Jeffrey Wigand paljasti tupakkateollisuuden omien savukkeiden haitta-ainetutkimusten virheellisyyden. Niin sanottuja kevytsavukkeita ihminen polttaa eri tavalla kuin tupakointikone, joka imee tilavuudeltaan 35-millilitraisen, kahden sekunnin pituisen imaisun savukkeesta kerran minuutissa.

Nikotiiniriippuvainen polttaa savukkeensa nopeammin. Peittämällä savukkeen suodatinosan reiät tupakoija saa vahvemmat sauhut. Normaalin "henkosen" tilavuus on vähintäänkin 40–50 millilitraa (vaihteluväli 15–120 millilitraa). Kovempi imaisu savukkeesta heikentää myös filtterin suodatuskykyä, ja osa tupakoijista imaisee henkoset 20 sekunnin välein. "Mitä kevyempi savuke sitä kovemmin sitä imetään", Wigand totesi.

Tupakointikoneen mittaustulokset eivät siis kuvasta savukkeesta saatuja todellisia haitta-ainemääriä. Ne kertovat vain, kuinka paljon nikotiinia tai tervaa syntyy tietyllä automaattisella tupakointitavalla, mutta niillä ei päästä lähellekään todellisia kevytsavukkeista keuhkoihin kulkeutuvia terva- ja nikotiinimääriä. Savukkeen lyhentämisellä, savukepaperin palamisnopeudella tai imaisuja harventamalla on voitu manipuloida kevytsavukkeiden mittaustuloksia.

Autoteollisuuden manipuloitujen mittausmenetelmien ja tupakkateollisuuden "laboratoriotyöskentelyn" välillä onkin useita samankaltaisuuksia kuluttajan huijaamiseksi.

Yhdysvalloissa tupakkateollisuus maksoi huijauksistaan yli 200 miljardin dollarin korvaukset toisin kuin Suomessa.

Hannu Vierola
lääkäri, Iisalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat